Veszprémi fiatalok az EYOF-on

Július 23-29. között tartották idén az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), melynek a szlovéniai Maribor adott otthont. A résztvevő fiatalok 13 sportágban mérték össze erejüket, köztük természetesen kézilabdában is. Magyarországot a sportágban a fiú serdülő válogatott képviselte, akik az Olimpiai Reménységek Versenyén szereztek kvalifikációt a tornára.

A vármegyei klubok több ízben is képviseltették magukat az idei EYOF-on: a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia kötelékéből Iváncsik Tamás másodedzőkét segítette a csapatot, a balszélen Hoffmann Balázst, jobbátlövő poszton Barna János Dánielt, beállóként pedig Németh Bulcsú Botondot és Szökrényes Lászlót láthattuk a pályán, a Veszprémi KKFT képviseletében pedig Fazekas Máté balátlövő poszton erősítette a keretet.

Hazánk legjobbjai az A-csoportban, Horvátország, Portugália és Montenegró ellenfeleként kezdték meg a versenysorozatot. Az első mérkőzést (egyben a sportág nyitómérkőzését) hétfőn játszották a fiúk, ahol magabiztos győzelmet arattak azzal a Montenegróval szemben, akiken pár héttel ezelőtt felkészülési mérkőzések során is felül tudtak kerekedni. A gyors ütemű mérkőzés kapcsán elmondható, hogy mindkét fél esetében a támadó sorok és a kapusok játszottak kiemelkedő szerepet, viszont ebben is a magyarok voltak jobbak, ennek köszönhetően nagyarányú győzelemmel zárták a találkozót (39:28). Minden veszprémi játékos kapott játékidőt, Barna János Dániel 5, Hoffmann Balázs, Németh Bulcsú Botond és Fazekas Máté egyaránt 3-3, Szökrényes László pedig 1 gólt lőtt, valamint a BFKA-ról nemrég a tatabányai felnőtt keretbe igazolt Eklemovic Márkó is 1 találatot szerzett.

A folytatásban Portugália kerete fogadta a magyarokat, ahol egyértelműen a mieink kezdtek jobban, és a fogadó fél minden igyekezete ellenére 6-7 gólnál nem tudtak közelebb jutni. A végjátékban sem forgott veszélyben a magyar válogatott 2 pontja, így egy magabiztos 31:37-es győzelemmel zárult a mai mérkőzés. A vészprémi illetőségű fiatalok közül minden játékos kapott lehetőséget a Portugália elleni mérkőzésen: Fazekas Máté 3, Hoffmann Balázs, Eklemovic Márkó és Barna János Dániel 4-4, Németh Bulcsú 5 góllal vette ki a részét a győzelemből.

A csoportmérkőzések sorát Horvátországgal játszotta a magyar serdülő válogatott, akiknek eleinte nem ment zökkenőmentesen a játék, sőt az első félidőt 10 gólos hátránnyal fejezték be déli ellenfelükkel szemben. 10 perccel a meccs vége előtt sikerült felhozni magukat a mieinknek, és még vezettek is két góllal, de a végén a horvátok is összeszedték minden erejüket, így végül döntetlennel zárult a találkozó (34:34). A nagy csatában Németh Bulcsú 1, Barna János Dániel, Fazekas Máté és Szökrényes László 3-3, Eklemovic Márkó pedig 9 gólt szerzett a mérkőzésen.

Csoportmásodikként mentek tehát Németország ellen az elődöntőbe a fiúk, ahol egyértelműen a germán fél bizonyult erősebbnek. Végig dominálták a meccset, így az előző sikeres bravúrt nem sikerült megismételnie a magyar fiúknak. A 31:24-es végeredménnyel zárult találkozó során Barna János Dániel 7, Eklemovic Márkó 4, Hoffmann Balázs 3, Fazekas Máté és Szökrényes László 1 találatot tudott behúzni.

Ezután már csak a bronzmérkőzés várt a magyar csapatra, ahol újra szembe találták magukat a fiatalok Horvátországgal. Nem hazudtolták meg magukat a nemzeti válogatott keretek, hiszen ismét egy gigászi küzdelmet láthatott tőlük a kellőképpen nagy hangú, teltházas közönség. Jobban kezdtek a mieink az előző mérkőzéshez képest, de folyamatosan ment az adok-kapok mindkét fél részéről, így a rendes játékidő végeztével 38:38-as döntetlennél hosszabbítással folytatódott a mérkőzés. A ráadás kétszer öt perc is legalább olyan izgalmakkal teli volt, mint az első 60 perc, és tényleg csak másodperceken múlott a győzelem. Barna Dániel egy gyors indításból szerzett góljával végül 42:43-ra legyőztük Horvátországot, így Magyarország bronzéremmel zárta az EYOF-ot. A veszprémiek közül Barna Dániel 15, Eklemovic Márkó 12, Hoffmann Balázs pedig 1 alkalommal volt sikeres a gólszerzésben.

A serdülő kézilabda-válogatott győzelmével együtt az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Magyarország sportolói összesen 8 arany-, 5 ezüst- és 10 bronzérmet szerzetek meg. Szívből gratulálunk minden sportolónak, edzőnek és felkészítőnek!

0 Shares