A bajnoki cím a cél

Az előző bajnoki idényben a bronzérmet szerezte meg az Ősi Andreotti SE gárdája a Veszprém-Zala megyei férfi pontvadászatban, azonban a 2022/23-as évadban már ennyivel nem elégedne meg az együttes, ugyanis a legfényesebb medáliáért indul csatába a hamarosan kezdődő sorozatban.

Ignácz Krisztián, az Ősi Andreotti SE vezetőedzője elmondta, a keretet sikerült együtt tartani, mindössze az eddig kettős játékengedéllyel szereplő Dobos Máté távozását tudta bejelenteni, aki fix tagja lett az NB II-es Várpalotai Bányász SK csapatának, így róla le kellett mondani. Az érkezők listáján is mindössze egyetlen név szerepel: Honyecz Gábor bajnoki címet szerzett a Nemesvámos együttesével, s második helyen végzett a góllövőlistán 140 találattal, amelyet 14 mérkőzésen ért el.

Második éve dolgozunk együtt a fiúkkal. Az, hogy sikerült gyakorlatilag a csapat egészét egyben tartani, önmagában nagy siker. Honyecz Gábor érkezése pedig további erősítést jelent. Összességében kiváló a csapategység, nagyon jó a hangulat, a társaság minden szempontból felkészült a bajnokságra – összegzett a tréner.

Ignácz Krisztián sajnálatát fejezte ki, hogy Veszprém megyéből az Ősin és a Tapolcán kívül nem indul más gárda. Bízott benne, hogy a címvédő Nemesvámos, vagy a Pápa újra nevezni fog. Végül ez nem történt meg, így mindössze hat egyesület vesz részt a pontvadászatban, így át kellett alakítani az eddig megszokott menetrendet, hogy megfelelő számú és nívójú találkozót tudjon játszani minden résztvevő.

Július 5-én már munkába álltunk. Az első hónapban strandon, homokban edzettünk, amely remek alapot adott a srácoknak. Augusztusban a termi gyakorlások mellett heti egy egyéni futóedzést is beiktattunk. Úgy vélem, alaposan felkészültünk, izgatottan várjuk a rajtot – emelte ki a tréner.

A szakvezető megjegyezte, tavaly, hosszú idő után sikerült érmet nyerniük, most nem elégednének meg ennyivel, a bajnoki címig meg sem állnának.

– Jó meccsekre számítok a Simontornyával és az Egerszeggel is. Felkészültünk minden kihívásra és remélem, minden úgy alakul majd, ahogy azt elterveztük. A bajnoki cím a célunk. Nem lehet más – zárta a beszélgetést.

Túl a tanulóéven

A második szezont kezdi meg a Start SE Hajmáskér női kézilabda-csapata a megyei bajnokságban.

Az előző évadban a Start SE Hajmáskér újoncként mutatkozott be a Veszprém-Zala megyei pontvadászatban. Mint azt Ignácz Krisztián vezetőedzőtől megtudtuk, korábban tanítványaival az Alsóörs SE-ben szerepeltek, azonban a tóparti egyesülettől elváltak útjaik. Tanítványaival együtt a Start SE-ben folytatták a pályafutásukat.

Az előző idény gyakorlatilag a tanulóévünk volt Hajmáskéren. A megyei bajnokság nívója, a csapatok száma is megfelelő volt, remek csatákat vívtunk. Meg kell jegyeznünk, hogy a klubváltás miatti hercehurcában sajnos kimaradt az alapozó időszak, de így sem futottunk rossz idényt. Végül rosszabb gólarányunk miatt szorultunk le a dobogóról és végeztünk a negyedik helyen – összegzett a tréner.

A szakvezető kiemelte, az idén viszont már nem maradt ki az erőgyűjtés időszaka nyáron, így mindenképpen szeretnének érmet szerezni. Ignácz Krisztián úgy fogalmazott, a mezőnyt ismerve, akár az aranyérem megszerzése sem kizárt, de persze ehhez mindennek a lehető legoptimálisabban kell alakulni végig a bajnokság során.

Megtudtuk továbbá, hogy a tavalyihoz képest a keret nem változott, ugyanazzal a gárdával veszik fel a versenyt, amellyel az előző szezonban is.

Emlékét örökké őrizzük

Három éve hunyt el Tari Tibor kézilabda játékvezető, versenybíró. Rá emlékezett a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség vezetősége és egykori munkatársai.

Tari Tibor a Veszprémi Építők ifjúsági csapatában kezdett kézilabdázni. Igen korán, már 14 évesen játékvezetői vizsgát tett. Alig múlt 18 éves, amikor bekerült az akkori országos NB-s játékvezetői keretbe. A ranglétrát végigjárva a pécsi Tóth Jánossal fújta a sípot, többek között a Győri Rába ETO-Magyar Kábel NB I-es női mérkőzésen is.

Később versenybíró lett, ezzel párhuzamosan pedig haláláig elkötelezetten segítette a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség munkáját.

Halálának harmadik évfordulóján a vörösberényi temetőben megkoszorúzták sírját egykori sporttársai, a szövetségi munkatársai.

Tari Tibor, emléked örökké megőrizzük!

Sikeresen levizsgáztak a veszprémiek

Kötelező továbbképzésen vettek részt a Veszprém megyei versenybírók és az NB II-es játékvezetők.

A versenybírók számára Veszprémben tartottak képzést, ahol a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetséget tizenkilenc fő képviselte. A kötelező oktatáson egyébként az észak-dunántúli régió versenybírói vettek részt.

A jelenlévők meghallgathatták a veszprémi Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatójának előadását az európai trendekről, a versenybírók elfogadott viselkedésformáiról és a szakmai elvárásokról. Ezt követően a versenykiírásokról tájékozódhattak a kézilabda-mérkőzések asztalszemélyzetének vezető tisztségviselői, majd a biztonságtechnikai elvárások kerültek fókuszba. Ezek után záróvizsgán adhattak számot a megtanultakról és a tudásukról a bírák. Végül a Veszprém megyeiek közül mind a tizenkilencen sikeresen teljesítették a számonkérést.

Szekszárdon találkoztak a Dunántúlon foglalkoztatott NB II-es játékvezetők, akiket az első osztályú utánpótlás-bajnokságokban is alkalmaznak. A Veszprém megyei Kézilabda Szövetség hét párost delegált az eseményre, ám a tizennégy főből tizenhárom sípmester tudott csak elutazni, egyikőjük igazoltan távol maradt.

A továbbképzés egyik leghangsúlyosabb részét képezte az új szabályok ismertetése. A sporik minden egyes módosítást lepontosítottak, kiveséztek, értelmeztek. Ez azért is volt fontos, mert a játékvezetőknek az utánpótlás-bajnokságokban is helyt kell állniuk és ott az NB I-es felnőtt bírákkal közösen egységes elvárást, követelményeket kell kialakítaniuk és olyan stabil hátteret kell biztosítaniuk, amely a fiatalok számára is egyértelmű, követhető.

Az NB II-es keretben szereplő játékvezetők számára is kötelező a Cooper-teszt, akárcsak az élvonalbeli kollégáiknak, de 100 méterrel lejjebb húzták meg a teljesítendő határszámot, mint az első osztályban.

A napot elméleti és videóteszt zárta, ahol valamennyi Veszprém megyei sípmester kiválóan teljesített, így a 2022/23-as évadban továbbra is tevékenykedhet.

Levizsgáztak a játékvezetők

Továbbképzést tartottak az élvonalbeli kézilabda játékvezetőknek Kecskeméten, ahol Veszprém megye szép számú küldöttséggel vett részt.

A Bács-Kiskun megyei településen közel hatvan páros, vagyis több mint 100 sípmester találkozott a továbbképzésen, ahol a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatáson vettek részt, majd vizsgát tettek az ott tanultakból. A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség hat játékvezető-párost delegált az eseményre. Akadt, aki pályafutása során első ízben vehetett részt az NB I-es és NB I/B-s továbbképzésen, például a Marosi Zoltán, Pap Márk duója, míg a rutinos nemzetközi páros, Horváth Péter és Marton Balázs már húsznál is többször adott számot tudásából.

Az előadásokon a sporik többek között megismerkedhettek az új szabályokkal is, amelyek közül a legnagyobb vitát a középkezdés elvégzésére vonatkozó előírás váltotta ki. Az új rendelkezés szerint ugyanis a gólt kapó csapat játékosának elegendő a négy méter átmérőjű középkörből elvégezni a kezdődobást, nem kötelező ráállni a középvonalra.

Új szabály az is, hogy ha a kapust fejbe lövik, akkor két perc jár a támadónak, eddig a játékvezetők eltekinthettek a büntetéstől.

Az elméleti anyag elsajátítása után vizsgát tettek a sípmesterek, aztán egy videós teszten kellett megfelelniük. A fizikai állóképességet Cooper és ingafutással ellenőrizték.

A Veszprém megyei játékvezetők közül mind a hat páros sikeresen levizsgázott és megkapta a minősítést a 2022/23-as évadra. Fontos megjegyeznünk, hogy Veszprém megye évtizedek óta élen jár a játékvezetők utánpótlás nevelésében, és az idén sem szakadt meg ez a remek tendencia.

Ráadásul a résztvevők azt is megtudhatták, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nyitott arra a kezdeményezésre, hogy a játékvezetők félprofi, profi státuszba kerüljenek, ám ennek technikai részletei még kidolgozás alatt állnak.

Valamennyi sikeresen vizsgázó sporinak gratulálunk!

Veszprém megye egyedülálló az országban

Vitathatatlan, hogy Veszprém megye a kézilabda sport fellegvára. Ha megnézzük a 2021/22-es évad összegzését, akkor láthatjuk, megyénk eredményességben, képzésben egyedülálló az országban.

A férfi élvonal eredményei önmagukért beszélnek: a Telekom Veszprém nünaszokkal alulmaradt a Pick Szegeddel szemben a bajnoki döntőben és csak ezüstérmes lett, viszont a dobogó harmadik fokát a Balatonfüredi KSE foglalhatta el, nyolc év után szerzett újra érmet az NB I-ben a tóparti gárda. A Fejér B.Á.L – Veszprém csapata pedig nagy bravúrt elérve bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol sporttörténelmi rangadót rendeztek, hiszen ellenfelük a Telekom Veszprém gárdája volt, így Veszprémbe került a Magyar Kupa arany-, és ezüstérme is, ezzel pedig a Fejér B.Á.L is nemzetközi kupa indulási jogot szerzett magának. 

Az NB I/B-ben a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia két csapata vett részt: a veszprémi fiatalok az előkelő hatodik helyen zártak, a fürediek pedig az alsóházban lettek másodikak.

Az NB II-ben óriási Veszprém megyei fölényről számolhatunk be: a KK Ajka zárt az élen és szerzett jogot a feljebb lépésre, mögötte második helyen végzett a Veszprémi KKFT U23-as együttese. A Várpalotai BSK éppen lemaradt a dobogóról, ugyanannyi pontot szerzett, mint a Győr, de riválisa jobb egymás elleni eredménnyel előrébb zárt.

A BFKA-Balatonfüred U23 ifjoncai itt a hetedik helyet szerezték meg, az Alsóörs pedig kilencedik lett.

A női NB II-ben szintén két Veszprém megyei állhatott fel a képzeletbeli dobogóra: a Veszprém Pannon SE történelmi aranyérmet ünnepelhetett, a BDSE-Nemesvámos pedig kiharcolta a bronzot.

Térjünk át az utánpótlás bajnokságokra. a férfi ifjúsági II. osztályban a KK Ajkának jár a taps, hiszen harmadik lett, mögötte negyedik helyen zárt a VKKFT II. A serdülő korosztályban a II. osztályban a Várpalota második helyezését kell kiemelni. Itt az Éles KISE a hatodik lett.

A fiú U16 I. osztályban is veszprémi bajnoki cím született, az Éles KISE szerezte meg. A BFKA-Veszprém a tabellán a negyedik pozíciót foglalta el, a BFKA-Balatonfüred pedig a hetediket.

Az U15-ben a Telekom Veszprém bronzérmes lett, az Éles KISE pedig hetedik.

Az U14-ben viszont bajnoki cím jutott a Telekom együttesének, az Éles KISE ebben a korcsoportban a harmadik helyezést érte el.

Női vonalon is akadnak megyei csapatok, amelyek nagyszerűen szerepelnek. Az ifjúsági I. osztályban a BDSE-Nemesvámos a tizenkettedik helyezést érte el hazánk legkiválóbb utánpótlás műhelyei között. A serdülőknél sem vallott szégyent, itt a kilencedik lett.

A nyáron pedig strandkézilabdában is kijutott a jóból: a nemesvámosiak közül Kreutz Kitti és Orbán Laura is strandkézilabda Európa-bajnoki selejtező tornát nyert ifjúsági korúként a felnőtt válogatott tagjaként, míg a fiúknál az Éles KISE testvérpárosa, Pintér Koppány és Pintér Bulcsú, valamint két BFKA-s akadémista Bálint Bence és Deák Bence szerzett Európa-bajnoki címet társaival Prágában.

Ha csak ezeket az eredményeket nézzük, és akkor még a diákolimpiai és valamennyi strandkézilabdás helyezést nem soroltuk fel, akkor láthatjuk, megyénk kimagaslik. Kiváló munka folyik a kisebb-nagyobb egyesületekben, büszkék lehetünk erre az évadra!

Bajnoki címet ünnepelhettek

Nemcsak a felnőtt, hanem az utánpótlás korosztályokban is rendkívül eredményesen szerepeltek a Veszprém megyei kézilabda csapatok. Ezúttal Gyévai Iván tanítványaira fókuszálunk: az Éles Kézisuli U16-os gárdája ugyanis bajnoki címet ünnepelhetett.

Az Éles KISE alakulata nyerte az U16-os első osztályú bajnokságot. Gyévai Iván együttese 25 győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki. A megszerzett ötven ponttal magabiztosan, az üldöző FTC-re öt pontot verve nyerte meg a pontvadászatot.

Az évad első felében fej, fej mellett haladtunk a Ferencvárossal. Már rögvest az első fordulóban összekerültünk, akkor hatalmas csatában 22-21-re nyertünk. Ezt a két pontos előnyt vittük végig magunkkal. Aztán februárban következett a Fradi elleni idegenbeli összecsapás, amely gyakorlatilag sorsdöntőnek bizonyult. Sikerült hét góllal, 26-19-re diadalmaskodnunk, és innen már nem volt visszaút. Ugyan egyszer kikaptunk, az idény végén a későbbi bronzérmes PLER-től (31-28), de ez szerencsére nem befolyásolta a bajnoki címet – összegzett Gyévai Iván, a társaság vezetőedzője.

Az egy korosztállyal idősebbek az I. osztályú serdülő bajnokságban vettek részt. Nem volt velük szemben különösebb célkitűzés, ám a társaság nem vette félvállról a sorozatot és az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Az elért eredményről a szakvezető azt mondta, egyáltalán nem számított arra, hogy versenyben lesznek a bronzéremért, azonban szereti az ilyen kellemes csalódásokat.

A tréner kiemelte, a csapata egyik legnagyobb erőssége az összeszokottság és az egymásért való küzdeni tudás. Azt mondta, a gárda nemcsak az edzéseken, hanem azon kívül is rendkívül összetartó. A játékban pedig azért tudtak a riválisok fölé emelkedni, mert a döntések meghozatalában tanítványai sokkal előrébb járnak, mint az ellenfelek. Könnyen képesek egymást helyzetbe hozni, jól veszik egymást észre a pályán, nem az önös érdekek vezérlik őket, hanem sokkal inkább a csapaté.

Elárulta azt is, engedélyezte a kapusainak, hogy egymás között cserélgessenek, azt kérte, nehéz helyzetben ne tétovázzanak, bátran merjenek változtatni. A hálóőrök, bár posztriválisok, mégsem irigyek egymásra, űzik, hajtják a társukat, és örülnek egymás védéseinek, sikereinek. Más posztokon is hasonló a helyzet, ami tovább erősíti a csapategységet.

A bajnoki aranyérmes alakulatból több játékos is kiemelkedően teljesített, így a korosztályos válogatottba is meghívást kapott. Például Sárközi Ádám kapus, Gulyás Gergő irányító-átlövő, Fazekas Máté balátlövő-irányító, Racskó Máté jobbátlövő. Pintér Koppány és Pintér Bulcsú pedig a korosztályos strandkézilabda-válogatottat erősíti, amely július 7-10. között Prágában az utánpótlás Európa-bajnokságon próbál szerencsét.

Persze a bajnoki címhez mindenki hozzátette, mindenkit dicséret illet – húzta alá a szakember.

Gyévai Iván elmondta, a csapat magja évek óta együtt játszik, szivacskézilabdás koruk óta. Az évek alatt több rangos nemzetközi tornán is szerepeltek, ahol ugyancsak bizonyították a srácok tehetségüket, ügyességüket. Rijekában horvát, szlovén és magyar ellenfelekkel megküzdve tornagyőzelmet értek el kétszer, egyszer pedig bronzérmet szereztek, míg Dániában, az egy évvel idősebbek között értek el tornagyőzelmet német és dán riválisokat két vállra fektetve nemrégiben.

A jövőre nézve Gyévai Iván elmondta, a cím kötelez, vagyis szeretnének a 2022/23-as bajnoki évadban is minél előrébb végezni a pontvadászatban.

Bennmaradás a bronzérem árnyékában

Folytatjuk a mögöttünk hagyott évad Veszprém megyei sikereit bemutató sorozatunkat, ahol ezúttal az NB II-ben bronzérmet szerző Bajnok DSE Nemesvámos alakulatával foglalkozunk. Galambos Attila szakvezető szerint azonban nem a harmadik helyezés volt az idény legfontosabb eredménye.

A Bajnok DSE Nemesvámos nemcsak a felnőtt NB II-be nevezett, hanem ugyanezt a csapatot az NB I-es ifjúsági bajnokságban is versenyeztette.

Úgy vélem, a fiatalok fejlődése szempontjából az NB I-es ifi pontvadászat sokkal fontosabb, mint a felnőtt NB II – kezdte évértékelőjét Galambos Attila, a csapat vezetőedzője. – Ha lehetőségünk adódik a legmagasabb osztályban szerepelni, akkor azt biztosítani kell. Nyilván sokkal szerényebbek a lehetőségeink, mint az akadémiáknak, vagy azoknak a kluboknak, amelyek felnőtt élvonalbeli gárdát is működtetnek. Ettől függetlenül az NB I-es szereplés fenntartja a fiatalokban a belső motivációt, a céltudatosságot, hogy a legjobbak közé akarnak kerülni.

Galambos Attila leszögezte, egyáltalán nem ért egyet azzal, ha megelégszünk a középszerűséggel, és ha egy csapat képes helyt állni a legjobbak között, akkor ott kell elindítani és nem a második, vagy a harmadik vonalban.

A BDSE Nemesvámos az NB I-es ifjúsági bajnokságban a tizenkettedik helyen zárt, hét győzelemmel és tizenkilenc vereséggel, vagyis 14 ponttal. A tréner elmondta, remek mérkőzéseket vívtak és bár hosszan nyílt volt a csata a kiesőjelöltek között, de végül magabiztosan sikerült kivívni a bennmaradást.

Büszkék lehetünk rá, hogy oda-vissza sikerült legyőznünk a Győri ETO-t, hazai pályán megvertük a Fehérvárt, idegenben csupán egy góllal kaptunk ki a kiváló erőkből álló NEKA-tól. Előfordul, hogy vékony jégen táncolunk, már, ami a bennmaradást jelenti, de az egymást követő korosztályoknak inkább kihívást jelent, képesek-e megőrizni a tagságot az utánuk következőknek – magyarázta a tréner.

Galambos Attila hozzátette, elégedett az NB II-ben elért harmadik helyezéssel, ám maradt benne némi hiányérzet, kis dolgokon múlt, hogy nem tudtak előrébb végezni.

A mögöttünk hagyott évadban több játékos is kiemelkedőt nyújtott az edző szerint. Külön kiemelte Kreutz Kittit és Orbán Laurát, akik tagjai voltak a nemrégiben Krétán világbajnoki negyedik helyezést szerző ifjúsági strandkézilabda-válogatottnak. Előbbi a felnőtt keretbe is meghívást kapott, ott a kilencedik helyet érte el a csapattal.

Balogh Babett átlövő gólerős játékával emelkedett ki: a keleti és nyugati csoportok összevont góllövőlistáján a második helyezést szerezte meg.

Gál Dominika Győrben tanul, de ebben az idényben még Vámoson kézilabdázott. Az irányító rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott és mindvégig biztos pontot jelentett a gárdában.

Nyilván plusz motivációt jelentene a lányoknak, ha a felnőtt csapatunk magasabb osztályban szerepelne, s talán nem is tudnák olyan könnyen elszipkázni a nagyok tőlünk a tehetségeket. Nemesvámos azonban egy aprócska egyesület a magyar kézilabdázás térképén, ahhoz, hogy mondjuk az NB I/B-ben el tudjunk indulni, legalább öt-hat tapasztaltabb felnőtt játékosra lenne szükségünk. Ennek anyagi hátterének biztosítása egyáltalán nem lenne reális vállalás – zárta gondolatait Galambos Attila.

Boldog születésnapot!

Jeles nap alkalmából a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség munkatársai köszöntötték elnöküket, Németh Csabát a 60. születésnapja alkalmából. Isten éltessen!

Kristályfürdő Utánpótlás Strandkézilabda Tornát rendezett a VMKSZ

2022. június 21-én első alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség a Kristályfürdő Utánpótlás Strandkézilabda Tornát, melynek az Ajka Kristályfürdő adott otthont. Az eseményen négy korosztályos leány csapat küzdött az éremkért és a Kristályfürdő kupáért. A megye különböző pontjairól érkeztek a csapatok, a KK Ajka I. mellett, a Kilián DSE Pápa, a Tapolca VSE és a KK Ajka II. csapata méretetett meg.

A torna célja az volt, hogy játéklehetőséget biztosítson az utánpótlás csapatok számára, bemutassa a strandkézilabda sportág alapjait az érdeklődőknek. A remek hangulatú mérkőzések mellett új barátságokra is szert tehettek az ifjú sportolók.

A mindvégig jó hangulatban zajló mérkőzéseket követő eredményhirdetésen az ajkai leányok örülhettek a legjobban, jobb szett arányuknak köszönhetően megérdemelten vihették haza az arany érmeket és a győztesnek járó kupát. 

Reményeink szerint a hangulat magával ragadja hosszú időre a sportolókat és sok nagyszerű közös élményben lesz még részünk!A torna végeredménye: 
I. helyezett KK Ajka I. Edző: György Szaffi 
II. helyezett Tapolca VSE Edző: Antal Lászlóné
III. helyezett KK Ajka II. Edző: Klespitz Róbert
IV. helyezett Kilián DSE Pápa Edző: Koncz Benedek 

A torna legjobb kapusának az ajkai Horváth Zsófiát választották meg, a legjobb játékos címe a tapolcai Balog Sárához került.  A díjakat Öcsi Tamás, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség irodavezetője adta át. 

Köszönjük a vendég egyesületeknek, hogy elfogadták meghívásunkat és részvételükkel emelték a torna színvonalát.