Elhunyt Bradanovits Barnabás

Tragikus hirtelenséggel, hatvanéves korában elhunyt Bradanovits Barnabás, a balatonfüredi kézilabdázás ikonikus alakja.

Az 1960-ban született Bradanovits Barnabás sportolói pályafutását dobóatlétaként kezdte, súlylökőként magyar válogatott volt. Később áttért a kézilabdára és a 90-es évek elején – Balatonfüredre települése után – azonnal bekapcsolódott a város kézilabda életébe. A Balatonfüredi SC beállósa volt.

Nem csak nagyszerű játékosa, hanem csapatkapitánya és egyben szponzora volt a Balatonfüredi SC 1995/1996-os NB II-es bajnokcsapatának. 96-ban vezérletével alakult meg a Balatonfüredi Kézilabda Club, amelynek másfél évtizeden át volt alapító elnöke és önzetlen anyagi támogatója. Irányításával vált NB I-es gárdává, majd stabil első osztályú együttessé a füredi férfi kézilabda csapat. Az elnöki posztról történő lemondását követően is tagja maradt a BKSE elnökségének és haláláig nem csak szaktudásával, hanem anyagilag is segítette az egyre sikeresebb egyesületet.
2010-ben vehette át a Balatonfüred Sportjéárt kitüntetést.

Balatonfüreden nem csak mint sportember, hanem mint vállalkozó is közismert volt, a város több pontján húsboltot, közértet üzemeltetett. Üzletemberként is mindig a szíve vezette, tisztessége, nagylelkűsége jól ismert volt.
Tragikus halála minden sportbarátot mélyen megdöbbentett. Kiváló sportoló, sportvezető és áldott jó ember, így emlékezik rá mindenki, aki ismerte őt.

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség valamennyi tagja együttérzését és részvétét fejezi ki Bradanovits Barnabás szeretteinek, családjának.

Forrás: balatonfured.hu

Tari Tiborra emlékeztünk

Egy éve, hogy elvesztette emblematikus tagját a Veszprém megyei kézilabdás család.A tragédia napjának évfordulóján a Veszprém megyei Kézilabda Szövetség Emlék Bizottságának tagjai elhelyezték az emlékezés koszorúját Tari Tibor sírjánál.

Emléked szívünkben örökké él.

COVID protokoll betartatása és zárt kapus mérkőzés dokumentumai

Az MKSZ által 2020. augusztus 29-én elfogadott és közzétett új COVID-protokoll néhány pontjának gyakorlati alkalmazásával kapcsolatosan több kérdés is érkezett hozzánk.

Emiatt néhány olyan részre hívnánk fel a figyelmet a dokumentumban, melyet szeretnénk kihangsúlyozni és egyértelműsíteni.

A maszk viselésének kötelezettsége alól a jegyzőkönyvben szereplő személyek közül mentesülnek a játékosok, a játékvezetők, és az edzők (az A és a B helyen beírt hivatalos személyek).

Tehát maszkot kell viselnie a C és a D helyen beírt hivatalos személyeknek függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e edzői licensszel.

Maszkot kell viselnie a versenybíróknak, az eredményjelző kezelőjének és a pályatörlő(k)nek is.

Az online jegyzőkönyv vezetője nem ülhet a versenybírói asztalnál.

Minden mérkőzésen a versenybíró(k) (ha nincs delegált versenybíró akkor a játékvezetők) felelőssége a fentiek ellenőrzése.

A fentiek –  vagy más a protokollban leírt előírás – megsértése esetén a versenybírói, vagy a játékvezetői jelentéseben ezeket rögzíteni kell.

A nézők maszkhasználatának ellenőrzése nem a versenybíró(k), és nem a játékvezetők feladata. Ezt a főrendezőnek kell betartatni.

A fentieken kívül csatolom a Szakmai és Versenybizottság által elfogadott új dokumentumokat, melyeket zárt kapus mérkőzés esetén kell kitölteni.

Letöltések:

Zárt kapus mérkőzés résztvevői
BSZ 3. sz. Akkreditáció média képviselőinek

Játékvezetői Cooper felmérés

Tisztelt Sporttársak!

A Koronavírus terjedése sajnos elérte a hazai kézilabda klubokat és néhány játékvezető kollegánkat is. Emiatt több találkozó is elhalasztásra került.

A fentiekre való tekintettel – az MKSZ vezetőinek egyetértésével – a Cooper teszt későbbi időpontban történő megrendezése mellett döntöttünk.

Kérjük, hogy mindenki szíveskedjen a felkészültségét a maximális szinten tartani, hogy a jövőbeni vizsga esetén ne legyenek fizikai problémái. Ez  nagyban hozzájárul az egészségmegőrzéshez is.

Aki a fertőzés tüneteit észleli magán vagy esetlegesen pozitív tesztje van (illetve családtagja vagy kézilabda csapat karanténba kerül), szíveskedjen haladéktalanul a MKSZ JAB részére jelezni azt, további intézkedések céljából.

Nagyon vigyázzon mindenki magára, jó mérkőzéseket kívánunk!

Veszprémi elismerések az idei MKSZ küldöttgyűlésen

Szeptember 9-én megtartotta 2020. évi rendes küldöttgyűlését a Magyar Kézilabda Szövetség.

A koronavírus-járvány miatt különleges intézkedések mellett megtartott küldöttgyűlés nyitányaként Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója üdvözölte az esemény résztvevőit, valamint méltatta az MKSZ programját és törekvéseit.

A küldöttek elfogadták a Magyar Kézilabda Szövetség 2019. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, közhasznúsági mellékletét, Könyvvizsgálói és Felügyelőbizottsági jelentését, majd az MKSZ 2020. évi pénzügyi és szakmai tervét is, illetve az előterjesztésnek megfelelően a küldöttgyűlés módosította a szövetség Alapszabályát.

A küldöttgyűlésen került sor a Szövetség kitüntetéseinek átadására.

Elismerő oklevélben részesült Balogh Beatrix, Fabulyáné Kovács Tímea, Gulyás László, Harmat Tamás, Kocsis Géza, Kovács Tamás, Marosné Bedőcs Katalin, Medvegy Péter, Mulicza Ferenc és Tiba András.

A Magyar Kézilabdázásért Emlékérem kitüntetést adományozott az MKSZ Dr. Iglódi Endrének, Németh Csabának, Siti Beátának, Skaliczki Lászlónak és Zsiga Gyulának.

A Török Bódog Életműdíj 2020. évi díjazottjaként a kitüntetést edzői kategóriában Csík János mesteredző, korábbi női és férfi szövetségi kapitány; sportvezetői kategóriában Andorka Sándor, egykori nemzetközi játékvezető, versenybíró, az MKSZ Nemzetközi Bizottságának korábbi elnöke; míg kézilabdázó kategóriában Kovács Péter, az Évszázad kézilabdázója, a Kézisek kézise, a Magyar Kézilabda Hírességek Csarnokának egyik alapító tagja vehette át.

Kocsis Máté elnök beszámoló beszédében a sportszervezetek járványhelyzetben való támogatására helyezte a hangsúlyt, amelyből az MKSZ is lehetőségei szerint maximálisan kiveszi a részét, hiszen a fő cél a kézilabdázás színvonalának fenntartása. Az MKSZ vezetője külön köszönetét fejezte ki az NB I-es Kézilabda Ligának a nehéz szituációkban való együttműködésért.

Rövid videó az eseményről: https://www.facebook.com/kezivalogatott/posts/3918412398185331

Szövetségünk valamennyi tagja szívből gratulál az elismerésekhez!

Forrás: MKSZ

III. Jótékonysági Kézilabdás Tábor – III. Turnus beszámoló

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség a tavalyi évekhez hasonlóan idén is megszervezte jótékonysági gyermektáborát. A tábort a januárban megrendezett HandBál tombolajátékából befolyt összeg, valamint a „Mert segíteni jó” Alapítvány és a Fitt Büfé felajánlása fedezi, a gyermekek részére teljesen költségmentes!

Idén már az előző évekhez képest 3 turnusban, heti 15 gyermeknek próbálunk örömet okozni a táborral, melynek első turnusában a veszprémi Egyedülálló Szülők Klubjának gyermekei vettek részt. Majd a következő héten a Magyar Vöröskereszt várpalotai Családok Átmeneti Otthonának, valamint a szentkirályszabadjai Start SE 10-15 év közötti gyerekei vehettek részt táborunkban.  Harmadik héten pedig a várpalotai Otthon legkisebb lakói voltak táborunk vendégei.

Az első négy napon délelőtt a várpalotai Gál Gyula Sportcsarnokban pattogott a labda, ahol a Várpalotai Bányász csapatának edzői nyújtottak segítő kezet a délelőtti edzések során. Az első nap a klub felnőtt-, és ifjúsági I. osztályú csapatának vezetőedzője Soha Gergő, majd kedden Szili Dániel utánpótlás edző jött el edzést tartani. Ezt követően szerdán érkezett Grüll Gábor, aki ugyancsak jól megmozgatta a gyerekeket. Majd csütörtökön érkezett Tóth Tímea korábbi 152-szeres válogatott, VB ezüstérmes kézilabdázó látogatta meg a gyerekeket, aki apróbb ajándékkal, egy gravírozott emlékéremmel lepte meg a kisgyerekeket, ezzel adva nekik egy kézzelfogható emléket, amelyről mindig a táborban eltöltött hét fog eszükbe jutni a táborozóknak. Az edzők minden napot egy rövid bemutatkozással kezdtek, ahol lehetőségük volt a gyerekeknek a kérdéseiket is feltenni. A szakemberek pedig nagy empátiával, és nagyon sok türelemmel bántak a gyerekekkel, akik igyekeztek játékos formában, de fegyelmezetten végrehajtani, amit az edzők kértek tőlük.

A délelőtti edzést követően pedig minden nap finom ebéddel zártuk a tábornapot. 

Az ebéd elfogyasztása után pedig visszasétáltunk az Otthonba, ahol minden kisgyerek fáradtan feküdt le a délutáni pihenőjére. 

A pénteki napon pedig nagy meglepetésben volt részük az Otthon lakóinak, ugyanis 9 óra előtt pár perccel egy ismeretlen autó állt be az udvarukba, aminek csomagteréből egy nagy gombócot gurítottak ki. Ez mint pillanatokon belül kiderült egy ugrálóvár volt, amelyet a 3 hetes tábor zárásaként béreltünk ki a gyerekeknek délelőttre. 

Ez idő alatt, míg a gyerekek az ugrálóvárban fárasztották le magukat az anyukák pedig a konyhában tüsténkedtek, ugyanis már korán reggel óta azon fáradoztak, hogy délre elkészüljön a sertéspörkölt, amelyre minden lakó a vendégünk volt. Fontos kiemelni, hogy a tábor óriási sportbaráti, és civil összefogás eredménye. A környező sportegyesületek és szervezetek segítsége példaértékű, melyet ezúton is köszönünk! Szeretnénk megköszönni a Várpalotai Bányász SK számunkra nyújtott támogatását, akik a Sportcsarnokot a délelőtti edzésekhez számunkra biztosították, valamint a Klub kötelékében tevékenykedő edzőknek az önzetlen segítséget!

Gyermekek által készített köszönő rajzok:

MKSZ ajánlás mérkőzések rendezéséről

A hatályos jogszabályokat figyelembe véve a Magyar Kézilabda Szövetség az alábbi ajánlást teszi kézilabda-mérkőzések rendezésével kapcsolatban.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 2020. évi LVIII. törvény 38. pontja értelmében a rendezvények helyszínén való tartózkodásra a Kormány rendeletében különös szabályokat állapíthat meg. A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló 2020. évi LVII. törvény hatálybalépésével életbe lépett a járványügyi készültségi időszak, amelynek keretében érvénybe lépett a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet, amely kizárólag a zenés, táncos rendezvények megtartása esetén írja elő, hogy a jelenlévők száma egy időben nem haladhatja meg az 500 főt. Mindezekre tekintettel az 500 fős nézőszám sportrendezvények tekintetében nem áll fenn.

Ugyanakkor kérjük a sportszervezeteket, hogy az MKSZ, az OSEI ajánlásait minden esetben tartsák szem előtt, tájékozódjanak az aktuális napi járványkészültségről, kövessék az Operatív Törzs tevékenységét.

MKSZ ajánlás edzőmérkőzések és felkészülési tornák rendezésére

OSEI Állásfoglalás az élsport egészségügyi prevenciós lehetőségeiről a kijárási korlátozás enyhítése kapcsán (2020.05.04.)

OSEI COVID-19 checklist sportolók, stábtagok és lehetséges fertőzöttek részére

III. Jótékonysági Kézilabdás Tábor – II. Turnus beszámoló

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség a tavalyi évekhez hasonlóan idén is megszervezte jótékonysági gyermektáborát. A tábort a januárban megrendezett HandBál tombolajátékából befolyt összeg, valamint a „Mert segíteni jó” Alapítvány és a Fitt Büfé felajánlása fedezi, a gyermekek részére teljesen költségmentes!

Idén már az előző évekhez képest 3 turnusban, heti 15 gyermeknek próbálunk örömet okozni a táborral, melynek első turnusában a veszprémi Egyedülálló Szülők Klubjának gyermekei vettek részt. Majd a következő héten a Magyar Vöröskereszt várpalotai Családok Átmeneti Otthonának, valamint a szentkirályszabadjai Start SE 10-15 év közötti gyerekei vehettek részt táborunkban. Szövetségünk jóvoltából a résztvevő gyerekek tornazsákot kaptak ajándékba, melyet a héten délelőtti edzést tartó edzők dedikáltak is nekik.

Az első négy napon délelőtt a veszprémi Stadion Munkacsarnokában pattogott a labda, ahová az első nap a Telekom Veszprém korábbi legendás játékosa, jelenlegi másodedzője Pérez Carlos, majd kedden Deli Rita az Alba Fehérvár KC NBI-es csapatának vezetőedzője jött el edzést tartani, aki apróbb ajándékokkal, dedikálókártyákkal lepte meg a táborozó diákokat. Ezt követően szerdán érkezett Szabó Edina, aki igazi relikviákat érdi edzőpólókat, és eredeti francia válogatott mezeket is hozott a gyerekeknek. Majd csütörtökön Marosán György, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia női NBI-es csapatának edzője is eljött hozzánk, hogy jókedvűen játékos formában ismertesse meg a gyerekekkel a kézilabdázás alapjait. Az edzők minden napot egy rövid bemutatkozással kezdtek, ahol lehetőségük volt a gyerekeknek a kérdéseiket is feltenni. A szakemberek pedig nagy empátiával, és nagyon sok türelemmel bántak a gyerekekkel, akik igyekeztek fegyelmezetten végrehajtani, amit az edzők kértek tőlük.

A délelőtti edzést követően került sor az ebédre, majd délután Alsóörsön a strandkézilabdázás alapjaival ismerkedhettek meg a táborozók Papp Richárd (mint aktív strandkézilabda játékvezető), valamint Öcsi Tamás és Huszár Patrícia közreműködésével, akik a délutáni edzéseken a gimnasztikai, illetve bemelegítő gyakorlatokat hajtották végre a gyerekekkel, és segítettek nekik a játék során.

Az edzések után pedig az időjárás függvényében természetesen a strandolás sem maradhatott el a Balatonban!

Az egészséges táplálkozás szellemében a háromszori étkezést a veszprémi Stadionban üzemelő Fitt Büfé biztosította.

Fontos kiemelni, hogy a tábor óriási sportbaráti, és civil összefogás eredménye. A környező sportegyesületek és szervezetek segítsége példaértékű, melyet ezúton is köszönünk! Szeretnénk megköszönni a VKSZ számunkra nyújtott támogatását, akik a Sportcsarnokot a délelőtti edzésekhez számunkra biztosították, valamint Alsóörs településnek a strand rendelkezésre bocsájtását. Valamint szeretnénk megköszönni a Telekom Veszprém és a Start SE Szentkirályszabadja segítségét, akik kisbuszokat biztosítottak számunkra a gyerekek szállítása érdekében. Végül, de nem utolsó sorban a Kalandpark vezetésének a kedvezményes belépőket, ezzel hozzásegítve táborozóinkat az önfeledt szórakozáshoz.

MKSZ-ajánlás edzőmérkőzések és felkészülési tornák rendezésére

A Magyar Kézilabda Szövetség a koronavírus-helyzet, valamint a Kormány a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) rendelete nyomán ajánlást adott ki a sportszervezetek számára a 2020/2021-es bajnoki idényt megelőző felkészülési időszak edzéseivel és mérkőzés-rendezésivel kapcsolatban. 

1. A csapatok lehetőség szerint ne utazzanak külföldre edzőmérkőzésre, felkészülési tornára és ne kössenek le magyarországi mérkőzéseket külföldi csapatok ellen, még azon országok csapataival sem, amelyek a kormányrendelet szerint zöld színű besorolást kaptak.
2. Amennyiben a fentiek kikerülhetetlenek, a kormányrendelet (letölthető a csatolt mellékletből) szerinti piros és sárga besorolású országok csapatainak tagjait a Magyarországra való belépéskor ellenőrzik, szükség esetén karantén-időszakot írnak elő. A zöld besorolású országokból érkező csapatok esetében a csapatok játékosai és hivatalos kísérői esetében lehetőség szerint készüljön a beutazást megelőzően legfeljebb 5 nappal korábban PCR-teszt, amelyet a meghívó fél (sportszervezet vagy a felkészülési torna/mérkőzés szervezője) kér a beutazó csapattól. Negatív teszt eredmény felmutatása esetén lehet csak részt venni a mérkőzéseken.
3. A magyarországi játékosok esetében a SARS-CoV-2PCR és IgG kombinált vizsgálat (garat-törlet mintavétel és vérvétel együtt) elkészítése azok esetében ajánlott, akik a mérkőzés/torna megrendezését megelőzően külföldön jártak.
4. A sportszervezetek egészségügyi személyzete (orvos, masszőr, fizioterapeuta, rehabilitációs szakember stb.) fokozottan ügyeljen az egészségügyi szabályok betartására.
5. Ha egy csapat bármely tagja pozitív tesztet produkál, az egész csapat számára a vírus kezelésére vonatkozó egészségügyi protokoll betartása kötelező.
6. Ha egy csapatban előfordul pozitív eset, a csapat a pozitivitás kimutatásától kezdve két hétig ne játsszon mérkőzést.
7. Pozitív eset vagy esetek esetén az érintett játékosok edzésbe való visszatérése kapcsán fokozott óvatosság javasolt, betartva minden orvosi előírást és ajánlást, főként az edzések jellegével és az edzésterheléssel kapcsolatban.

A folyamatos teszteléssekkel, jelentési kötelezettségekkel kapcsolatban az MKSZ a közeljövőben részletes ajánlást és szabályzatot tesz közzé a csapatok biztonságos felkészülésének elősegítésére, összhangban a hatályos jogszabályokkal.

Forrás: MKSZ

III. Jótékonysági Kézilabdás Tábor – I. Turnus beszámoló

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség a tavalyi évekhez hasonlóan idén is megszervezte jótékonysági gyermektáborát. A tábort a januárban megrendezett HandBál tombolajátékából befolyt összeg, valamint a „Mert segíteni jó” Alapítvány és a Fitt Büfé felajánlása fedezi, a gyermekek részére teljesen költségmentes!

Idén már az előző évekhez képest 3 turnusban, heti 15 gyermeknek próbálunk örömet okozni a táborral, melynek első turnusában a veszprémi Egyedülálló Szülők Klubjának gyermekei vettek részt. Szövetségünk jóvoltából a résztvevő gyerekek tornazsákot kaptak ajándékba, melyet Kis Ákos és Szabó Edina edzők dedikáltak is nekik.

Az első négy napon délelőtt a veszprémi Stadion Munkacsarnokában pattogott a labda, ahová az első nap Kovács Gábor a KK Ajka szakedzője, majd kedden Pischné Bankó Zsuzsanna megyei szakfelügyelő, valamint a Veszprém Pannon SE utánpótlás igazgatója jött el edzést tartani. Ezt követően szerdán érkezett Kis Ákos a Balatonfüredi KSE szakmai igazgatója, korábbi válogatott játékos, majd csütörtökön Szabó Edina is eljött hozzánk, hogy jókedvűen játékos formában ismertesse meg a gyerekekkel a kézilabdázás alapjait. Az edzők minden napot egy rövid bemutatkozással kezdték, ahol lehetősége volt a gyerekeknek feltenni a kérdéseiket is. A szakemberek pedig nagy empátiával, és nagyon sok türelemmel bántak a gyerekekkel, akik igyekeztek fegyelmezetten végrehajtani, amit az edzők kértek tőlük.

A délelőtti edzést követően került sor az ebédre, majd délután Alsóörsön a strandkézilabdázás alapjaival ismerkedhettek meg a táborozók Papp Richárd (szövetségünk adminisztrátora, NBII-es játékvezetője, aktív strandkézilabda játékvezető), valamint Öcsi Tamás és Huszár Patrícia közreműködésével, aki a délutáni edzéseken a gimnasztikai, illetve bemelegítő gyakorlatokat hajtották végre a gyerekekkel, és segítettek nekik a játék során.

Az edzések után pedig az időjárás függvényében természetesen a strandolás sem maradhatott el a Balatonban! 

A pénteki napon pedig az önfeledt szórakozásé volt a főszerep, hiszen a gyerekek ellátogathattak a kislődi Sobri Jóska Kalandparkba, ahol egy egésznapos kalandozásban volt részük.

Az egészséges táplálkozás szellemében a 3x-i étkezést a veszprémi Stadionban üzemelő Fitt Büfé biztosította.

Fontos kiemelni, hogy a tábor óriási sportbaráti, és civil összefogás eredménye. A környező sportegyesületek és szervezetek segítsége példaértékű, melyet ezúton is köszönünk! Szeretnénk megköszönni a VKSZ számunkra nyújtott támogatást, akik a Sportcsarnokot a délelőtti edzésekhez számunkra biztosították, valamint Alsóörs településnek a strand rendelkezésre bocsájtását. Valamint szeretnénk megköszönni az Éles Kézisuli segítségét, akik a gyermekek szállításában segítettek a két edzés között. És végül, de nem utolsó sorban a Kalandpark vezetésének a kedvezményes belépőket, ezzel hozzásegítve őket az önfeledt szórakozáshoz.