Beszélgetés Sulyok Erzsébettel

Miként más sportágban, így a kézilabdázásban is különféleképpen alakul a válogatottbeli pályafutásukat befejezett játékosok sorsa. Vannak, akik edzőként vagy vezetőként a sportág vonzásában élnek továbbra is, míg mások életpályája kevésbé marad ismert.
A hetvennyolcszoros válogatott, Sulyok Erzsébet is az utóbbiak közé tartozik: 1981 és 1985 között elég stabil tagja volt a nemzeti együttesnek, hogy azután 1986-ban bekövetkezett porcsérülést követően hátrébb lépjen. A Győrből indult, első válogatottságát még szülővárosában megélt játékos Veszprémben teljesedett ki, s mindmáig ott is él Németh Gábor ismert kézilabda edzővel házasságban.
– Hogyan lett éppen kézilabdázó – kérdeztem a kétgyermekes családanyát, aki 1961-ben született és egészen 2008-ig játékban maradt.
– Gáborral már 1970 óta ismerjük egymást. Ekkor szerveztek Győrben egy válogatást, ahol engem is későbbi tehetségnek néztek, így elkezdhettem edzésekre járni. Magára a játék alapjaira Csepi Lászlóné tanított meg, így őt tartom az első edzőmnek. Amikor 1977-ben – 16 évesen – tagja lehettem az Országos Ifjúsági Kupát nyert Textiles csapatának, már Gábor volt az edzőm.
– Mikor került a felnőtt válogatott keret közelébe?
– Sokat jelenthetett a megítélésemben az, hogy az NB I 1981-es szezonjában a Győri Textiles sportolójaként én lettem a gólkirálynő – ezt a teljesítményt 1985-ben sikerült megismételnem. 1981-ben hívott be a keretbe Csík János és segítője, Szabó „Patyi” István, s még az 1982 decemberében, Magyarországon megrendezett világbajnokságra készülő, húsz fős keretnek is a tagja voltam. A tizenhatra volt „szűkítésnél” azonban már magas volt a mérce számomra és utólag is úgy érzem, nem történt velem szemben semmiféle hátrányos megkülönböztetés. Egyszerűen jobbak voltak nálam azok, akik végül a keretben maradtak.
– A válogatottbeli éveire még sokan emlékeznek, leginkább talán azért, mert nagyon jó hatásfokkal lőtte a hétmétereseket. Volt ennek a ritka eredményességnek valami titka?
– Ilyesmiről nem tudok említést tenni. Tény, hogy amíg a válogatottban játszhattam, szinte mindig én lőttem a heteseket. Nagyon koncentráltan figyeltem a kapusokat, amikor pedig lőttem, a gyors csuklóm és az erősen meglőtt labdák révén lehettem eredményes. A kapusok ugyanis hiába mozdultak esetleg abba az irányba, a lövéseim általában előbb értek a kinézett helyre. Volt egy évem, amikor a válogatottban és a bajnokságban összesen 106 büntetőt lőhettem, ezekből pontosan száz be is talált.
– 1982 végén került Győrből Veszprémbe. Ott milyen utat tett meg?
– A következő három év sikerült pályafutásom során a legjobban. Olyan csapattársaim voltak, mint Orbán Csilla, Nyári Zsuzsa és Budai Piroska. Ez idő alatt még véletlenül sem kellett arra gondolnunk, ami 1986-ban bekövetkezett: a Bakony Vegyész kiesett az NB I-ből. Én is megsérültem, s a felépülésem után már nem voltam a régi, nem is kerültem vissza a válogatottba sem.
– Ráadásul bejött egy érdekes kanyar is…
– Eligazoltam Szegedre, ahol akkoriban a tősgyökeres békéscsabai, Szabó Károly volt az edző. Vele felkerültünk az NB I-be, majd stabilan benn is maradtunk. 1989-ben a bajnoki rendszert átállították tavaszi-ősziről őszi-tavaszira, én pedig tavasszal visszajöttem Veszprémbe. 1991-ben összeházasodtunk Gáborral, s egyidejűleg egy vállalkozásba is belefogtunk. Meggyőződésem ugyanis, hogy az embernek – ha egy módja van rá – több lábon kell állnia. Mi a konyhafelszerelések forgalmazásába-árusításába vágtunk bele és bizony voltak izgalmas éveink is. Végül csak „belenőttünk” ebbe a profilba és mind a mai napig ez a tevékenységi körünk is megmaradt.
– Azért a fő helyen mindmáig a kézilabdázás van.
– Hát persze. A csúcs-éveimből mindössze annyi hiányérzetem maradt, hogy nem tudtunk a Bakony Vegyésszel bajnokságot nyerni. Ehhez legközelebb 1983-ban álltunk, akkor a Spartacus mögött végeztünk a második helyen. Vígaszként éltem meg, hogy a Magyar Népköztársasági Kupát egyszer sikerült elhódítanunk.
– Amikor visszatért Szegedről, hol folytatta tovább a játékot?
– Az idő közben megerősödött Veszprém-Barabás NB II-es csapatában szerepelhettem, miközben megszületett két gyermekem: Krisztina 1991-ben, Balázs pedig 1993-ban jött a világra. Jómagam egyébként 2008-ig játszottam a Pannon együttesében, miközben 2002-ben elkezdtem edzősködni, egy OKJ-s minősítés birtokában. Előbb éveken keresztül egy székesfehérvári fiókcsapattal foglalkoztam Várpalotán, majd visszatértem a Veszprém-Pannon klubba, ahol mindmáig is edzősködöm: csak serdülő vagy ifjúsági lényokkal foglalkozom. Mivel a felnőttek az NB II-ben szerepelnek Pischné Bankó Zsuzsanna vezetésével, így minden korosztályban kell indítanunk csapatot. A felnőtteknél egyébként a lányom is játszik, s mivel neki is van végzettsége, így ő is edzősködik az utánpótlás vonalon, az óvónői munkája ellátása mellett.
– Hallgatva a programjaik sorolását, aligha unatkoznak?
– Dolgunk éppen elég van. A sok elfoglaltságom ellenére igyekszem követni a sportág fontosabb eseményeit. És természetesen bármikor szívesen emlékezem a régi, szép időkre. Így az akkori kor általam legjobbjainak tartott játékosaira, akik közül Amált, azaz Sterbinszky Amáliát és Gódorné Nagy Mariannát különösen sokra tartom. A nyolcvanas években két, szerb világklasszisa is mély benyomást tett rám: Jasna Kolar-Merdan és Szvetlana Kitics, akik a maguk posztján abban az időben a világ talán legjobbjának számítottak.
– Lányáról már volt szó, a fiáról még nem.
– Gábor irányítóként szerepel a Cegléd NB I-es gárdájában. Mivel mindig igyekeztem reális maradni, így azt kell mondanom: a válogatottságról soha nem álmodoztam vele kapcsolatosan. Annak viszont örülök, hogy irányítóként egyre jobban beleszokik a poszt kínálta feleadatokba és stabil, további élvonalbeli pályafutásra tartom alkalmasnak. Mivel Gábor számol a sportkarrier véges voltával, ezért párhuzamosan már ő is keresi helyét a civil életben.
– A jelenlegi magyar női felnőtt válogatottról mi a véleménye?
– Természetesen láttam a legutolsó meccseiket a dániai Európa-bajnokságon és kicsit csalódott voltam. Ez a csapat ugyanis az ott mutatottnál mindenképpen többre képes és meggyőződésem szerint ezt be is fogja bizonyítani az olimpiai kvalifikációs tornán. Biztosra veszem a továbbjutásukat, így a tokiói olimpiai részvételüket is, mert ez a gyengécske dániai produkció ösztönzőleg fog rájuk hatni.
– A legjobbakhoz viszonyítva még bőven van lehetőségük a fejlődésre…
– Elsősorban a norvégokhoz képest még nagyon sok a tanulnivalójuk, ez nem is vitás. Az északiak fizikailag is a mezőny fölé nőttek és szakmailag is nagyon erősek. Ami pedig Nora Mörköt illeti, aki tíz térdműtét után így tud visszaállni, az a legnagyobb kalapemelést is megérdemli!

Forrás: MKSZ

Boldog új évet!

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség boldog, sikerekben gazdag boldog új évet kíván mindenkinek!

Elhunyt Schóber Ottó

Hosszantartó, súlyos betegségben, 72 éves korában elhunyt Schóber Ottó, korábbi nemzetközi játékvezető. Temetéséről később intézkednek.

Az NB II-es kézilabdás pályafutását egy csigolyasérülés miatt abbahagyta, így 1969-ben letette az alapfokú játékvezetői vizsgát, és már 1974-től a legmagasabb osztályban vezethetett mérkőzéseket, ekkor még Tüske Jánossal, ezt követően az Andorka Sándorral alkotott legendás párosuk 1981-től idehaza, 1983-tól 1999-ig nemzetközi színtéren szerzett komoly hírnevet. Kettősük az évek során közel 450 NB I-es mérkőzést, 10 Magyar Kupa-döntőt, 297 nemzetközi találkozót dirigálhatott, beleértve “A” és alacsonyabb kategóriás női, férfi felnőtt és korosztályos világbajnokságot, illetve a barcelonai előolimpiát is. Szülővárosában, Kecskeméten, 15 éven keresztül volt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, mellette 1994 és 2010 között a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség elnökeként is tevékenykedett. A Magyar Kézilabda Szövetség a kiemelkedő munkássága elismeréseként, 2002-ben “Aranyjelvény” kitüntetésben részesítette. Schóber Ottó temetéséről később intézkednek.

Nevezés kisiskolás versenyekre

Tisztelt Sporttársak!

Ismételten megnyitottuk az U10-es nevezési lehetőséget. A Kisiskolás versenyekre 2020.12.31.-ig lehet nevezni. Utána semmilyen kérést nem tudunk figyelembe venni a nevezési lehetőségek tekintetében. Kérünk mindenkit, hogy a Kisiskolás nyilatkozatot és a 90 napnál nem régebbi hivatalos dokumentumokat szíveskedjen feltölteni. Amelyik csapatnál január 5.-ig nem jelenik meg a zöld pipa jel, azt a csapatot NEM fogjuk elfogadni. A mai naptól nevező U10 es csapatokat a 2021-es játéknapokra fogjuk besorolni.

Abban az esetben, ha U11-15-ös korosztályban új nevezést kívánnak nevezni, azt külön írásban kérjük jelezni. A befogadás feltétele, a megfelelő számú, korosztályra vonatkoztatott játékengedéllyel rendelkező játékosok száma.

Elhunyt Dr. Jámbor Attila

Életének 77. évében elhunyt Dr. Jámbor Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kézilabda Szövetség egykori elnöke. Temetéséről később intézkednek.

Dr. Jámbor Attila a kézilabdában végzett munkája mellett a győri felsőfokú informatikai oktatás megszervezője, Széchenyi István egyetem informatikai tanészékének vezetője volt, egyetemi docensként dolgozott. 

Forrás: MKSZ

Tájékoztatás a versenyszerűen sportolók státuszáról

Felhívjuk a sportszervezetek, sportolók figyelmét, hogy a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján a sporttevékenység korábbi feltételekkel történő gyakorlására csak a versenyszerűen sportolóknak van lehetősége.

A 484/2020. (XI.10) kormányrendeletben meghatározott kivételi körbe csak azok a sportolók tartoznak, akik az MKSZ vagy a megyei kézilabda-szövetségek által kiadott igazolással és a 2020/2021-es szezonra versenyengedéllyel rendelkeznek.

Azok a sportolók, akik nem rendelkeznek az MKSZ vagy a megyei Szövetségek által kiadott igazolással és a 2020/2021-es bajnoki évre kiadott versenyengedéllyel azok sem edzésen, sem sportrendezvényen nem vehetnek részt.

Az MKSZ és a megyei szövetségek által az igazolások és a versenyengedélyek iránti kérelmek vizsgálatára és kiadására kizárólag akkor kerülhet sor jelen járványügyi helyzetben, tehát csak azok a sportolók kaphatnak igazolást és versenyengedélyt, akik ténylegesen indulnak valamely, közeljövőben megrendezésre kerülő, versenyrendszerben szervezett versenyen és az azt szolgáló felkészülésük más módon nem biztosítható.

Forrás: MKSZ

Irányelvek az utánpótlás-mérkőzések és edzések folytatásával kapcsolatban

A Magyar Kézilabda Szövetség irányelveket fogadott el az utánpótlás-bajnokságok mérkőzései, illetve a versenyrendszerben szereplő csapatok edzéseivel kapcsolatban. 

A kijárási korlátozások bevezetését és a járványügyi szigorítások jogszabályi elrendelését követően a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége november 11-i határozatában döntött arról, hogy zárt kapuk mögött folytatódhatnak az MKSZ által kiírt országos bajnoki és kupasorozatok, valamint a megyei szövetségek által kiírt bajnokságok folytatódhatnak. 

Országos felmérés

A jogszabályok életbe lépése után a Magyar Kézilabda Szövetség országos lefedettségű véleménykutatásban mérte fel az utánpótlásban dolgozó edzők által a csapatok helyzetét, beleértve a járványhelyzetet, a létesítmény-körülményeket és a folytatásra vonatkozó véleményeket, lehetőségeket. A kérdőívre több mint 1000 szakember válaszolt. 

– Több újabb kihívást is magával hozott az elmúlt időszak, részint a járvány, részint az egyébként teljesen indokolt jogszabályi korlátozások miatt, amit a felmérésünk is jól mutat: sokan küzdenek a teremlehetőségek szűkösségével vagy megszűnésével, sajnos sok a COVID-fertőzött sportoló és nyilván olyan helyzetekkel is nagy számban találkozunk, amikor a csapatok, a játékosok és azok családjai nem mernek edzeni, mérkőzést játszani, és kényszernek érzik azt – mondta el Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. 

Helyben kell dönteni az edzésekről, mérkőzésekről

2020. december 31-ig az utánpótlás-bajnokságokban minden klub maga dönthet, tart-e edzést, illetve lejátssza-e mérkőzéseit, a Versenykiírások azonban továbbra is érvényesek, a bajnoki mérkőzéseket a szezon végéig kell lejátszani.  

– Mivel nincs fontosabb, mint az egészség, ezért az év végéig a mérkőzés-kényszert mindenképpen levesszük a sportág szereplőiről az utánpótlás-bajnokságokban, ezzel párhuzamosan az egyéni felelősség, és a mikrokörnyezetben meghozott döntések jelentőségét szeretnénk hangsúlyozni: december 31-ig mindenki eldöntheti, jár-e edzésre, ha a létesítmény- és tárgyi feltételek megvannak, tart-e edzést, és játszik-e mérkőzést? Minden ilyen döntést helyben kell meghozniuk a csapatoknak, tehát az év végéig érvényesül a „szabad mérkőzésválasztás joga”, szankciók nélkül. Mindenkit biztatunk, hogy a józan ész és a pillanatnyi COVID-helyzet mentén hozzon döntéseket! Mindez igaz az utánpótlás-válogatottak összetartásaira is – tette hozzá Novák András. – Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy amíg ezt jogszabály nem tiltja, a Szövetség mindvégig nyitva szeretné hagyni az edzés lehetőségét és a mérkőzések lejátszásának lehetőségét, a résztvevőkre bízva a döntést.

TAO-elszámolhatóság

A sportszervezetek utánpótlás-programjaiban szereplő személyi és működési költségek továbbra is elszámolhatóak minden olyan időszakra, amely alatt az adott klub, illetve csapat edzéseket tart, még akkor is, ha a versenyrendszerben mérkőzéseken nem tud pályára lépni.  

COVID-esetek jelentése

A Magyar Kézilabda Szövetség ismételten felhívja a sportszervezetek figyelmét a COVID-pozitív esetek bejelentésére a covid19@mksz.hu címre. 

A jelentési kötelezettség elmulasztása fegyelmi eljárást von maga után, az MKSZ felhívja a figyelmet a csapatszintű felelősségre is: a gyanús, tüneteket produkáló játékosok izolálása, tesztelése kiemelten fontos, hiszen a kézilabdázók egészségét senki nem kockáztathatja! Amennyiben ilyen esetek jutnak az MKSZ tudomására, bármilyen, a szabályzataiban megtalálható és azokkal összhangban lévő szankciót készen áll alkalmazni.

Kérjük a tisztelt sportszervezeteket, hogy a fenti irányelveket juttassák el minden sportvezetőhöz, az edzőkhöz, játékosokhoz, szülőkhöz. 

Magyar Kézilabda Szövetség

Gyermekbajnokság kiegészítés

A továbbiakban néhány a gyermekversenyzés körül megjelenő problémára kívánjuk felhívni a figyelmeteket, illetve arra megoldást javaslunk.

  1. A mérkőzésekre csak tünet- és lázmentes gyerekeket nevezzetek be. A szülőkkel való mindennapi ezirányú kapcsolattartáson kívül javasoljuk az indulás előtti lázmérést és amelyik gyereknek hőemelkedése van, vagy jelentkezik bármilyen betegségnek a jele, az maradjon otthon.
  2. Azokat a gyerekeket nem célszerű benevezni a versenyekre, akik hosszabb ideje nem tudnak edzeni, de tegyetek meg a klubotokkal mindent azért, hogy a nehéz körülményekben is az edzések több formája megmaradjon.
  3. A versenykiírásokban megtalálható a módja annak, hogy büntetés terhe nélkül miként maradhattok távol egy-egy játéknapról. A távollétről szóló hivatalos dokumentumokat a mérkőzések előtt kell beküldeni. Ennek megírásáig az edző felelős már hétközben is felmérni, hogy csoportjában ki milyen egészségi állapotban van, illetve a szülőkkel párbeszédet folytatni a hétvégi sporteseményen való részivétellel kapcsolatban. A sportszervezet vezetője ennek alapján hozza meg a döntést a részvétellel kapcsolatban és írja meg a hivatalos levelét a távollétet vagy a töredékes létszámmal való szereplést illetően.
  4. Bár a versenykiírásokban található létszámszabály rugalmas, mégis javasoljuk a mostani helyzetben minden, a korosztályhoz tartozó játékost, tudásszinttől függetlenül elvinni a mérkőzésekre és ott játszatni is, amennyiben tud a lehetőségekhez képest rendszeresen edzeni.
  5. Akinek nincs lehetősége rendezni az a lehető leggyorsabban jelezze számunkra, de első lépésként kérjük, hogy vizsgálja meg a környék más létesítményében törtnő rendezés lehetőségét.
  6. Annak a sportszervezetnek, akinek nagyobb mozgástere lehet a rendezés terén, az tud segíteni a kijelölt rendezőnek. Ehhez kérjük minden sportszervezet segítségét a rendezéssel járó feladatok kapcsán történő egyeztetéssel.
  7. Minden játéknapot visszavonásig zárt kapuk előtt lehet megrendezni, a korábbi protokoll szerint.

Kérünk mindenkit, hogy kérdéseit emailben küldje el nekünk az upiroda@mksz.hu címre. Igyekszünk hétköznapokon munkaidőben a levelekre válaszolni.