Két játékos is tizenhét (!) gólt szerzett

Újabb győzelmével fellépett a dobogó második fokára az Ősi Andreotti alakulata a Veszprém-Zala megyei férfi kézilabda bajnokságban. A nőknél megerősítette ezüstérmes pozícióját a Góna.

A hétvégén három mérkőzést tartottak a férfiaknál. Az Ősi Andreotti zsinórban negyedik győzelmét behúzva, remek teljesítménnyel már a félidőben jelentős előnyt szerzett (22-10) a MUSE ellen, és ezt a különbséget tovább növelte a második játékrészben (38-22). A hazaiak legeredményesebb gólszerzője Pavelka Zsolt volt, tíz találattal. A vendégeknél Horváth Noel hét találatig jutott. A győzelmének köszönhetően az Andreotti fellépett a dobogó második fokára.

Bravúros diadalt könyvelhetett el a Pápa, amely a jelenlegi harmadik Simontornyát fektette két vállra egy gólzáporos összecsapáson. A pápaiak az első félidőben még nem tudták lerázni riválisukat (17-16), azonban a fordulás után fokozatosan elhúztak ellenfelüktől és a végén meggyőző különbséggel nyertek (39-29). A játékos-edző Kapcsándi Zsolt kitett magáért, hiszen tizenhét alkalommal köszönt be a vendégek kapusának, a túloldalon Csendes Flórián is nagyszerűen kézilabdázott, tizennégy gólig jutott.

A listavezető Bajnok DSE Nemesvámos nem kímélte ellenfelét, a Várpalotai Bányász SK U18-as gárdáját. Végh András csapata az első felvonásban mindössze kilenc gólt engedélyezett a vendégegyüttesnek (18-9), és a térfélcsere után sem hagyta kibontakozni a lelkes fiatalokat. A Vámos magabiztosan gyűjtötte be a két pontot 37-19-es győzelmével. Honyecz Gábor tizenhét góllal járult hozzá a sikerhez, Fenyő Jordán nyolc alkalommal volt eredményes.

Az állás:

1. Bajnok DSE Nemesvámos (14)
2. Ősi Andreotti (10)
3. Simontornya (9)
4. Pápa (8)
5. Egerszegi KK (8)
6. Várpalotai BSK U18 (6)
7. Georgikon DSE (6)
8. MUSE (4)
9. Letenye (3)
10. TVSE (0)

A nőknél mindössze két találkozót tudtak lebonyolítani a hétvégén. A Góna SZKKE Lenti gárdája a sereghajtó Pacsai SE-vel mérkőzött meg. Az összecsapáson nem volt egy súlycsoportban a két fél, a Lenti végig vezetve, fölényes győzelmet szerzett. A félidőben 21-9-re állt a meccs, végül 41-18-nál hirdettek végeredményt. A hazaiaknál többen is kiadtak magukból mindent: Kovács Judit és Március Boglárka egyaránt tizenegy találatot jegyzett. A sereghajtónál Kelemen Anita és Kelemen Emma hat-hat gólt szerzett.

Fontos idegenbeli győzelmet ért el a Vasvár a PLSC-vel szemben, amely így megvetette lábát a középmezőnyben. Az első játékrész végén 13-7-re vezetett a vendégcsapat, a meccs végén pedig 26-23-ra nyert. A hazaiak legeredményesebbjei Fitos Eliza és Mester Anita voltak hat-hat góllal, a Vasvár részéről Káldi Réka nyolc gólt jegyzett.

Az állás:

1. Körmend (14)
2. Góna SZKKE Lenti (13)
3. Egerszegi KK (8)
4. Start SE Hajmáskér (7)
5. Zalaszentgrót (7)
6. Úrkút SK (6)
7. Vasvár (5)
8. TVSE (4)
9. Kilián DSE (2)
10. PLSC (2)
11. Pacsai SE (2)

Újabb négyéves megállapodás

Az eddigi sikeres négyéves közös együttműködést követően ismét négy évre szóló megállapodást kötött a Molten és a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség (VMKSZ).

Fürjes Dénes (b) és Németh Csaba (j) aláírják az új szerződést a Betekints hotel konferenciaközpontjában

A Molten a csapatsportok elkötelezett híve, többek között kiváló minőségű labdáinak köszönhetően 2015 óta a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) kizárólagos partnere. A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetséggel 2017-ben kötötte meg első együttműködési megállapodását. A kontraktus értelmében a női és férfi megyei bajnokságban a MOLTEN labdáival játsszák a mérkőzéseket, és a cég ingyenes termékekkel, kedvezményekkel segíti a VMKSZ törekvéseit.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Veszprém megyei szövetséggel partnerségre léptünk. Az országban egyedülállónak mondhatom, hogy a megyei bajnokságban világbajnoki labdákkal játszanak a csapatok, még az élvonalban sem jellemző mindenütt, hogy ilyen minőségű lasztikat használjanak – fogalmazott Fürjes Dénes, a Mikrohungária Sport Kft., a MOLTEN-t forgalmazó cég képviselője.

Hozzátette, szerinte ez egységessé teszi a pontvadászatot, egyfajta presztízst biztosít, jó a résztvevő gárdáknak és a játékvezetőknek is.

Fürjes Dénes megjegyezte még, a MOLTEN arra törekszik, hogy az iskolai kézilabdacsapatok igényeitől kezdve a legprofibb alakulatokat is ki tudják szolgálni. A vébé-labda pedig a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően pontosabb repülési pályát jár be, mint mondjuk egy edzésre használt darab.

A MOLTEN-t forgalmazó céggel kötött szerződés 2021. nyarán lejárt. A közös munka azonban sikeres volt, mindkét fél elégedettségét bizonyítja, hogy újabb négy évre meghosszabbították a megállapodást.

Németh Csaba, a VMKSZ elnöke kiemelte, egyik legfontosabb törekvésük, az amatőr sport támogatása. A Mikrohungária Sport Kft-nek köszönhetően minden csapatuknak három-három darab világbajnoki labdát tudtak adni. A versenykiírásba pedig belevették, hogy a bajnoki összecsapásokat kötelező ezekkel lebonyolítani.

A VMKSZ minden hónapban kihirdeti a hónap játékosát, akit az edzők szavazatai alapján választanak meg. A megállapodásnak köszönhetően a kiemelt kézilabdásoknak az elismerésen túl MOLTEN ajándékokkal is kedveskednek, például legutóbb olyan kompressziós zoknit kaptak, amelyet a magyar női kézilabda-válogatott tagjai is viselnek a mérkőzéseiken.

– Örömünkre szolgál, ha az amatőr sportban is profi lehetőségeket tudunk biztosítani. Ezen kívül minden támogatást, segítséget igyekszünk megadni a csapatainknak. Nemrégiben a balatonkenesei általános iskola fordult hozzánk, kifogytak a labdákból, mi örömmel siettünk a segítségükre – mondta Németh Csaba, hozzátéve, a jövőben is azon lesznek, hogy tovább fejlődjön a bajnokság nívója, a megyében bárki, aki kézilabdázni szeretne, az megtehesse.

Pápa: egy híján ötven

Újabb győzelmével már dobogós a Várpalotai Bányász SK U18-as gárdája a férfi kézilabdázók Veszprém-Zala megyei bajnokságában. A nőknél tovább menetelt a listavezető Körmend, amely zsinórban már hetedik sikerét gyűjtötte be.

Öt találkozót rendeztek a férfi vonalon az elmúlt hétvégén. Az élre kívánkozik a Várpalotai Bányász SK U18-as alakulatának sikere, hiszen a fiatalok a jó erőkből álló keszthelyi Georgikont verték meg 17-14-es félidőt követően 33-27-re. Grüll Gábor tanítványai a győzelemnek köszönhetően felzárkóztak az élmezőnybe és jelenleg a harmadik helyet foglalják el a tabellán. A házigazdák sikeréből négyen is hat góllal vették ki részüket: Hegyesi Alex, Fenyő Jordán, Kovács Benjámin, és Dröszler Botond. A keszthelyieknél Kovarszki János nyolcszor volt eredményes.

Fontos két pontot szerzett az Ősi Andreotti csapata is, amely egyik közvetlen riválisát, a Letenyét tudta ezzel leszakítani. Ignácz Krisztián együttese 13-11-re vezetett a félidőben, s a másodikban is végig irányítva győzedelmeskedett 25-20-ra. Pavelka Zsolt hatszor, a másik félnél Gál Bertold szintén hatszor talált be.

Tovább folytatta menetelését a Bajnok DSE, amely idegenben elért sikerével továbbra is makulátlan mutatókkal vezeti a tabellát. Az első harminc perc még szorosan alakult, a nemesvámosiak mindössze egyetlen góllal vezettek (15-16), majd a térfélcsere után érvényesítette a papírformát a vendégegyüttes. A hazaiaknál Kemény Levente hétszer, a másik oldalon Károlyfi Kristóf és Honyecz Gábor kilencszer vette be az ellenfél kapuját.

Meglepő győzelmet könyvelhetett el a mezőny hátsó régiójába tartozó MUSE az Egerszegi KK ellen. A szentgotthárdi alakulat kezdettől fogva irányította a találkozót, 19-14-re meglépett az első felvonásban. Nagy csata alakult ki a második etapban, ám a zalaegerszegiek nem tudták utolérni riválisukat, a hatvan perc végeztével 31-28-as végeredményt mutatott a kijelző. A MUSE első diadalát aratta.

Nem hagyott esélyt riválisának a Pápa, huszonöt góllal bizonyult jobbnak az egykor szebb napokat látott TVSE ellen (24-49). Már az első játékrészben is komoly különbség alakult ki a csapatok között (12-26), a Tapolcának egy pillanatra sem volt esélye. A hazaiak közül Szalai Dorián hat gólig jutott, a vendégeknél Sipőcz Milánt és Kapcsándi Zsoltot is ki kell emelni. Előbbi neve mellé tizennégy, utóbbié mellé tizenkét gólt jegyeztek be.

Az állás:

1. Bajnok DSE Nemesvámos (12)
2. Simontornya (9)
3. Várpalotai BSK U18 (8)
4. Egerszegi KK (8)
5. Ősi Andreotti (8)
6. Pápa (6)
7. Georgikon DSE (6)
8. Letenye (3)
9. MUSE (2)
10. TVSE (0)

A Zalaszentgrót már harmadik döntetlenjét jegyezte, ezúttal Vasváron kellett megelégednie az egy ponttal. A kilenc gólig jutó Káldi Réka vezetésével az első félidőben még a vendégek vezettek (12-13), majd a szünet után fej, fej mellett haladtak a küzdő felek. Rendkívül izgalmas végjátékban a csapatok megosztoztak a pontokon. A Zalaszentgrót legeredményesebb játékosa Koronczi-Oláh Katalin volt tizenegy találattal.

Hazai pályán kapott ki a pápai Kilián DSE a jelenleg a tabella második helyét elfoglaló Góna SZKKE Lenti gárdájától. A szünetig pedig úgy tűnt, a Pápa meglepheti ellenfelét (14-15), ám a második félidőben érvényesíteni tudta akaratát a Lenti csapata (27-31). Mózes Fanni kilenc, Szabó Zsanett tíz gólt tett hozzá egyesülete teljesítményéhez.

Ahogy azt a múlt héten is jeleztük, elkapta a fonalat a Start SE Hajmáskér és újabb győzelmet aratva már negyedik a táblázaton. Most a TVSE otthonában szerezte meg a két pontot a Hajmáskér: a félidőben 16-9-re vezetett, aztán 38-28-ra nyert. A vendéglátóknál a rutinos Antal Anett kilenc gólt jegyzett, a másik félnél Kovács Angéla tizenkétszer, Horváth Kitty tízszer emelhette magasba a kezeit a gólöröm miatt.

Gólzáporos ütközetet vívott az Úrkút és a listavezető Körmend. Az első harminc percben már negyven gólt láthatott a nagyérdemű (16-24), de a szünet után sem álltak le a csapatok. A sorozatban hetedszer nyertes Körmend javára dőlt el a találkozó (31-41). Az Úrkút részéről hárman is nyolc gólt szereztek: Linczmajer Dóra, Rieger Hanna, és Wolf Rita. A Körmendnél Herczeg Kata brillírozott és tizenhárom gólt ért el.

Az Egerszegi KK papírforma sikerrel gyarapította pontjai számát. A PLSC ellen 16-11-es félidőt követően 29-18-ra nyert. Jáger Marianna nyolc góllal járult hozzá a győzelemhez, a másik félnél Gáspár Klaudia hét találatot ért el.

Az állás:

1. Körmend DMTE (14)
2. Góna SZKKE Lenti (9)
3. Egerszegi KK (8)
4. Start SE Hajmáskér (7)
5. Zalaszentgrót (7)
6. Úrkúti SK (6)
7. TVSE (4)
8. Vasvár (3)
9. Kilián DSE (2)
10. PLSC (2)
11. Pacsai SE (2)

Hetven gól Nemesvámoson

Hat fordulót követően szépen körvonalazódnak az erőviszonyok a Veszprém-Zala megyei férfi, valamint a női kézilabda bajnokságban.

Mindössze nyolc emberrel utazott el a Simontornya együttese a Georgikon DSE elleni bajnokira, ám a rövid kispad dacára sikerrel abszolválta a mérkőzést. Már az első játékrészben jelentős előnyt harcoltak ki a vendégek (10-18), s ezt a különbséget a szünet után is meg tudta tartani (25-32). A keszthelyieknél Kovarszki János kilenc gólt lőtt, míg a vendégeknél Csendes Flórián tízszer talált be.

Első vereségét szenvedte el az Egerszegi KK alakulata, amely az Ősi Andreottitól kapott ki 35-29-re. A házigazdák gyakorlatilag végig vezetve győzték le a tabella harmadik helyére visszacsúszó zalaiakat. Az Ősi gárdájából feltartóztathatatlanul szórta a gólokat Pavelka Zsolt, aki tizenkétszer mattolta a rivális kapusát. A túloldalon Fekete Ádám is kitett magáért, tíz góljával.

Nem bírt egymással a Letenye és a Várpalotai Bányász SK U18. Bár az első játékrészben a Letenye minimális előnyt szerzett (16-14), a fordulást követően a fiatal vendégek magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak és ledolgozták a hátrányukat. Az izgalmas hajrában azonban a csapatok megosztoztak a pontokon (25-25). Az egyik oldalon Gál Bertold Sándor tizenegy gólig jutott, ahogy a másikon Hegyesi Alex szintén.

Fontos és magabiztos sikert könyvelhetett el a Pápa, a MUSE ellen. Az első harminc percet követően 18-13-ra vezettek a hazaiak, de nem dőltek hátra, hanem tovább növelve a differenciát, sima győzelmet értek el (37-26). Kapcsándi Zsolt tíz góllal vette ki részét a sikerből, a MUSE színeiben Horváth Bence egy tucatszor talált be.

Hetven gól született a Bajnok DSE Nemesvámos és a TVSE találkozóján. A listavezető 17-11-re elhúzott harminc perc alatt, a térfélcserét követően pedig nem hagyott esélyt ellenfelének (45-25). Érdekes, hogy a mindössze nyolc embert nevező hazaiak közül hárman is legalább tíz gólt szereztek: Varga Balázs tizenkétszer, Fábián Balázs tizenegyszer, míg Károlyfi Kristóf tízszer mattolta a tapolcai hálóőrt. A TVSE legeredményesebb játékosa Nagy György volt kilenc találattal.

Az állás:

1. Bajnok DSE Nemesvámos (10)
2. Simontornya (9)
3. Egerszegi KK (8)
4. Georgikon DSE (6)
5. Várpalotai BSK U18 (6)
6. Ősi Andreotti (6)
7. Pápa (4)
8. Letenye (3)
9. MUSE (2)
10. TVSE (0)

A nőknél a forduló legszűkebb győzelmét szerezte a Zalaszentgrót, amely a félidőben még 11-11-re állt az Egerszegi KK-val szemben. A szünet után a nyolc gólt szerző Lászlóné Horváth Krisztina vezetésével aztán sikerült felülkerekedni a jól küzdő riválissal szemben (25-21). A zalaiaknál Gotthárd Klaudia és Ujhelyi Fanni egyaránt ötször volt eredményes.

Nem volt egy súlycsoportban a Körmend és a TVSE csapata. A házigazda és még veretlen tabella első a szünetig mindössze hét gólt engedélyezett ellenfelének (19-7). Ezt követően sem álltak le a góltermeléssel a vendéglátók és végül fölényes 39-23-as győzelmet szereztek. Kiskós Kitti hét gólt lőtt, Antal Anett szintén.

Egyre inkább magára talál a Start SE Hajmáskér gárdája, amely erődemonstrációt tartott a Vasvár ellen. Horváth Kitty megállíthatatlanul szórta a gólokat, összesen tizennégyig jutott, és vezérletével 17-8-as félidőt követően 39-17-re nyert a Start SE. A vendégek legjobbja Káldi Réka volt nyolc találattal.

A forduló rangadóját a Góna SZKKE Lenti és az Úrkút vívta. Ennek megfelelően az első felvonás végén 11-11 állt a kijelzőn. A szünet után aztán egyre jobban elfáradt az Úrkút, játékába több hiba csúszott és végül a Lenti örülhetett a két pontnak (27-22). A hazaiaknál Fehér Kingát kell kiemelni, aki kilenc találatot jegyzett, a vendégeknél Linczmajer Dóra kilenc gólja kívánkozik előre.

Először nyert a sereghajtó Pacsai SE, amely a rossz napot kifogó Kilián DSE-t múlta felül. Szorosan alakult az első játékrész (14-13), ám a pápaiak hiába futottak az eredmény után nem tudták utolérni ellenfelüket (24-19). Belső Réka kilenc, Mózes Fanni hét góllal volt csapata legeredményesebbje.

Az állás:

1. Körmend (10)
2. Góna SZKKE Lenti (9)
3. Úrkút SK (6)
4. Egerszegi KK (6)
5. Zalaszentgrót (6)
6. Start SE Hajmáskér (5)
7. TVSE (4)
8. Kilián DSE (2)
9. PLSC (2)
10. Vasvár (2)
11. Pacsai SE (2)  

Végre teljes forduló

Két hibátlan csapat maradt a férfiaknál, míg a nőknél már csak egy gárda veretlen a Veszprém-Zala megyei kézilabda bajnokságban.

Teljes fordulót rendeztek a férfiaknál, vagyis öt mérkőzést tartottak a hosszú hétvégén. A TVSE továbbra is adós a győzelemmel, ezúttal a keszthelyi Georgikon DSE-től kapott ki hazai pályán. A Tapolca már az első játékrészben jelentős hátrányba került, ekkor 9-23-at mutatott a kijelző.  A szünet után aztán már jobb teljesítményt nyújtott a házigazda, s ezt a játékrészt 16-14-re nyerte meg, de a győzelemre persze már nem volt esélye (25-37). A házigazdáknál hárman is hét gólt szereztek, Nagy György, Farkas Adrián, Vajda Zoltán, míg a vendégeknél Szente Szabolcs 11 találatot jegyzett.

Magabiztos teljesítményt nyújtott a Simontornya, amely a Letenyét fektette két vállra. Az első harminc perc után 17-10-re vezettek a vendéglátók, végül 35-29-re nyertek. A legeredményesebb gólszerzők Szabó Bence és Lampert Csaba voltak hat-hat góllal, míg a másik félnél Gál Bertold Sándor 13 találatot szerzett.

Hatalmas csatában dőlt el az Ősi Andreotti és a Várpalotai Bányász SK U18-as alakulatainak mérkőzése. Az Ősi az első félidőben 14-12-es előnyt szerzett, ám a fiatalok mindent megtettek annak érdekében, hogy ledolgozzák a hátrányukat. Végül a hazaiak, komoly izgalmak után, gyűjtötték be a két pontot a 28-27-es eredménnyel. Pavelka Zsolt tarthatatlan volt, összesen 12 gólig jutott, a másik oldalon Hegyesi Alex nyolcszor vette be a hazaiak kapuját.

Hasonlóan idegőrlő küzdelemben tudta megőrizni veretlenségét az Egerszegi KK együttese a Pápával szemben. Szinte végig fej-fej mellett haladt a két gárda, egyik csapat sem tudott jelentős előnyt kiharcolni. Az első felvonás 13-12-es eredménnyel zárult. Ezt követően is kiegyenlített játékot láthattunk, a Pápa mindent megtett, azonban az Egerszegi KK végül megszerezte a győzelmet (25-24). Fekete Ádám hét, a vendégek részéről Kapcsándi Zsolt szintén hét találattal vette ki részét a mérkőzésből.

A Bajnok DSE Nemesvámos ezzel szemben könnyed sikert könyvelhetett el a Máriaújfaluval szemben. Már a félidőben is tetemes volt a különbség (12-19), s ezt sikerült tovább növelni a meccs végére (22-34). A házigazdáknál Horváth Bencét kell kiemelni, aki nyolc gólt lőtt, míg a vámosiaknál Honyecz Gábor 12 találatnál állt meg.

A bajnokság állása:
1. Bajnok DSE (8 pont)
2. Egerszegi KK (8)
3. Simontornya (7)
4. Gerorgikon DSE (6)
5. VBSK U18 (5)
6. Ősi Andreotti (4)
7. Pápa (2)
8. Letenye (2)
9. MUSE (2)
10. TVSE (0)

A nőknél első győzelmének örülhetett a Zalaszentgrót, miután kemény csatában legyőzte a Páterdomb LSC-t idegenben. A zárt kapus összecsapás első játékrészében még a hazaiak vezettek, 11-9-re, azonban a kilenc gólt szerző Lászlóné Horváth Krisztina vezérletével fordított a Zalaszentgrót (21-23). A hazaiaknál a legjobb góllövő Gáspár Klaudia volt hét találattal.

Nem volt egy súlycsoportban az Úrkút és a Pacsa. Előbbi nagy tempót diktálva 13-8-as félidőt követően 27-13-ra győzött.

Közel ötven gólt elérve diadalmaskodott a listavezető Körmend Vasváron. A még veretlen tabella első szinte átgázolt ellenfelén. Az első harminc percben mindössze öt gólt engedélyezett riválisának (5-25), de a második felvonásban sem mutatott kíméletet. Végül 13-48-nál állt meg az eredményjelző számlálója. A vasváriak közül Káldi Réka négy gólt szerzett. A körmendieknél viszont szinte mindenki betalált, Kiskós Kitti nyolc alkalommal emelhette magasba a kezét.

Fontos és önbizalomnövelő győzelemnek örülhetett a Start SE Hajmáskér együttese, amely az Egerszegi KK-nál vendégeskedett. Sok gólos találkozón az első etap végén 14-17-re állt az ütközet, aztán 27-38-as végeredmény született. A zalaiaknál Gotthárd Klaudia 11 gólig jutott, a hajmáskérieknél pedig ketten is hasonlóan eredményesek voltak, Kovács Angéla és Horváth Kitty.

A bajnokság állása:
1. Körmend (8 pont)
2. Góna (7)
3. Úrkút SK (6)
4. Egerszegi KK (6)
5. TVSE (4)
6. Zalaszentgrót (4)
7. Start SE Hajmáskér (3)
8. Kilián DSE (2)
9. PLSC (2)
10. Vasvár (2)
11. Pacsai SE (0)

Tovább fejlődni

Huszonegy év után új elnököt választott a megye élére a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a nyáron: dr. Soós Kálmán után Németh Csabát kérték fel a tisztség betöltésére.

Németh Csaba egyáltalán nem ismeretlen a megyei sportéletben: kezdetben kézilabdázott, végigjárva a ranglétrát, majd a klubirányításba tanult bele, ezzel párhuzamosan játékvezetőként tevékenykedett és aktívan részt vett a megyei szövetség életében is.

Bukta, ahogy a sportberkekben ismerik, Balatonfüreden kezdett kézilabdázni, később Várpalotára igazolt, s tehetségét jól tükrözi, hogy már ifi korúként a felnőttek között szerepelt az NB I/B-ben. Első NB I-es mérkőzését is itt vívta 1981-ben a Tatabánya ellen lépett pályára. Veszprémbe 1986 decemberében került. Akkor még éves bajnokságokat rendeztek, vagyis egy szezon januártól decemberig tartott.

Németh Csaba akkor Cziráki Zsolttal védte a bakonyiak kapuját, utóbbit később Lepsényi Sándor váltotta. Vele és a még újoncnak számító Perger Zsolttal szerepeltek kapusposzton. Akkoriban az volt a trend, hogy három kapust neveztek a csapatok. És ez 1992-ben a veszprémiek első jelentős nemzetközi sikerének idején sem volt másként: az Építők a Németh, Lepsényi, Perger kapustrióval nyerték meg a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK).

Németh Csaba 1986 és 1993 között a KEK mellett ötször szerzett bajnoki aranyérmet és hétszer emelhette magasba a Magyar Kupát. Amikor 1993-ban felhagyott az élvonalbeli játékkal Hajnal Csaba ajánlatot tett neki, hogy dolgozzon vele az irodán. Mivel igazi lokálpatriótának vallja magát és Veszprém környékéről, valamint a kézilabdától nem akart eltávolodni, ezért elfogadta a felkérést.

Végjárva a ranglétrát, kitanulta a szakmát, előbb technikai vezető, később szakosztály vezető lett. Közben még Balatonfüreden, az akkor még NB II-es csapatnál is kapuskodott, s amikor a gárda megnyerte osztályát az NB I/B-ben Fazekas Nándorral őrizték a tópartiak kapuját. Előbb a fiatal Fazekas volt a cseréje, később aztán fordult a kocka, de ahogy mondta, ez így természetes. Innen vonult vissza az aktív játéktól.

Ezzel párhuzamosan Soós Kálmán invitálására és Márki László biztatására letette a játékvezetői vizsgát is. A párjával Horváth Jánossal három szezon alatt feltornázták magukat a legjobbak közé, az úgynevezett „A” keretbe, s előbb az NB I/B-ben, később az NB I-ben fújtak. Egy alkalommal a magyar válogatott mérkőzésén is közreműködtek, amikor a nemzeti csapat Móron Kuvaittal játszott felkészülési találkozót.

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség életében ekkor már aktívan részt vett, először elnökségi tagként, majd a Játékvezető Bizottság elnökeként. Végül 2021. júniusában elnöknek választották a leköszönő Soós Kálmán pozíciójára.

Először is szeretnénk folytatni azt a kiváló munkát, amelyet Soós Kálmán kezdett el és végzett. Öcsi Tamás irodavezetővel folyamatosan konzultálunk, gondolkodunk, miként lehetne még előre lépni. Új tagokat jelöltünk ki és stabilizáltuk a bizottságokat. Fejlesztettük a honlapunkat. Úgy gondolom, a mai világban elengedhetetlen, hogy a világhálón is széles körben elérhetőek legyünk és megfelelően kommunikáljunk a partnereinkkel – hangsúlyozta Németh Csaba.

Amint a Covid-helyzet lehetővé teszi, megrendeznék a Handbált, és folytatnák a jótékonysági nyári táborokat is.

Az elnök kitért rá, kiemelten kezelik a megyei játékvezetőképzést és azon vannak, hogy a sípmesterek folyamatosan tovább képezzék magukat, hogy fejlődjenek és előre tudjanak lépni országos, sőt nemzetközi szinten is. Épp ezért hétfőnként közös megbeszélést tartanak nekik, ahol kivesézik az előző hétvége mérkőzéseit, megbeszélik, megvitatják az érdekes eseteket, hogy minél többen okulhassanak, tanulhassanak belőle. Bóna Szabolcs, JB elnök vezetésével nyári szintfelmérő futást, versenybíró továbbképzést tartottak. Ezen kívül futóversenyeken vettek részt a közösségépítés jegyében.

Feltett célunk, hogy minél több fiatal játékvezetőt képezzünk és hozzunk be a rendszerbe. Sajnos azonban az a tapasztalatunk, hogy a mai világban nagyon nehéz megfogni a fiatalokat, mert számos más inger éri őket és akik nem igazán elszántak, vagy elkötelezettek, azok hiába tehetségesek, abba is hagyják idejekorán a játékvezetést – magyarázta a szövetség első embere.

Büszkén mesélte, a VMKSZ az országban szinte egyedülálló projektet valósít meg Öcsi Tamás vezetésével, a veszprémi Noszlopy sportgimnáziumban és a várpalotai Faller technikumban sportági szakismereti óra keretében a kézilabdázás és a játékvezetés szabályait tanítja az érdeklődőknek. Valamint a hagyományos hétvégi alapfokú tanfolyam is folyik a megyei Szövetségben vasárnaponként Földesi Csaba és Horváth Péter kollégáink vezetésével.

A VMKSZ mindemellett számos közérdekű feladatot is ellát: szervezi a Veszprém-Zala megyei férfi és női bajnokságot, az NB II északnyugati csoportjának férfi pontvadászatát, az ifjúsági III. osztály sorozatát, valamint három korosztály gyerekbajnoki mérkőzéseit is.

Németh Csaba elnök persze nem elégszik meg ennyivel. Arra is nagy gondot fordít, hogy önmagát képezze, és folyamatosan fejlődjön, tanuljon. Épp ezért megszerzett egy biztonsági szakhatósági vizsgát is és egy biztonság szervező tanfolyam elvégzése is folyamatban van számára. Ez azt jelenti, hogy ezt követően gyakorlatilag bármilyen sportesemény lebonyolítását elvégezheti, sőt munka- és tűzvédelmi oktatást is tarthat. Kabók Józseffel, a Magyar Kézilabda Szövetség biztonsági igazgatójával már többször együttműködött és közösen számos válogatott mérkőzést szerveztek le és meg.

Családját is a kézilabda szeretete határozza meg, felesége Csilla is a sportágban tevékenykedik, fiai pedig természetesen aktív játékosok. A kisebbik Zétény, a Veszprém Handball Team U14-15-ös korosztályának kapusa, míg Bulcsú, a Balaton-Felvidéki Kézilabda Akadémia-Veszprém U16-os, serdülő együttesének beállója. Az édesapa büszkén mondta, hogy fia részt vesz a serdülő válogatott novemberi összetartásán. Biztosak vagyunk benne, mindkét Németh-fiúról még hallani fogunk…

Nem hagyott esélyt az Úrkút

Több mérkőzés is elmaradt a Veszprém-Zala megyei kézilabda-bajnokságokban. Egy férfi és két női összecsapást rendeztek meg.

A hétvégén a férfiaknál mindössze egy mérkőzést rendeztek meg, a Georgikon DSE szoros meccsen verte meg a Máriaújfalut. Az első félidőben a vendégek egygólos előnyre tettek szert, de a szünet után a keszthelyiek óriási csatában fordítani tudtak. Dósa Bulcsú és Kádár László egyaránt öt-öt találatot jegyzett, a másik oldalon Horváth Kristóf egymaga 12 gólig jutott.

Az állás: 1. Bajnok DSE 6, 2. Egerszegi KK 6, 3. Simontonyai KK 5, 4. Várpalotai BSK U18 5, 5. Georgikon DSE 4, 6. Pápa 2, 7. Ősi Andreotti 2, 8. Letenye 2, 9. MUSE 2, 10. TVSE 0.

A nőknél két összecsapást tartottak meg. Az Úrkút SK nem hagyott esélyt a pápai Kilián DSE-nek. Gátvölgyi Balázs tanítványai az első harminc perc után 12-9-re vezettek, a szünet után viszont nagy tempót diktálva állva hagyták ellenfelüket (23-33). A hazaiak legeredményesebbje Mózes Fanni volt hét góllal, az Úrkút részéről Linczmajer Dóra 14 gólt jegyzett.

A Góna tovább erősítette pozícióját a tabella második helyén, miután 15-13-as félidőt követően 32-27-re legyőzte a Tapolcát. A Góna csapatából Fehér Kinga és Kovács Judit is jó napot fogott ki, nyolc-nyolc gól szerepel a nevük mellett. A vendégeknél Dorfinger Réka tizenegyszer volt eredményes.

Az állás: 1. Körmend 8 pont, 2. Góna 7, 3. Egerszegi KK 6, 4. Úrkúti SK 4, 5. TVSE 4, 6. Kilián DSE 2, 7. Zalaszentgrót 2, 8. PLSC 2, 9. Start SE Hajmáskér 1, 10. Pacsai SE 0, 11. Vasvár 0.

Fordulatos mérkőzések, majd csonka forduló

A harmadik, illetve negyedik fordulót rendezték meg a Veszprém-Zala megyei férfi és női kézilabda bajnokságban. Sajnos a 4. fordulóból több mérkőzés is elmaradt, de több olyan párharc is akadt, amely a végletekig kiélezett volt.

Kezdjük a férfiak pontvadászatával! Megőrizte veretlenségét a Bajnok DSE Nemesvámos, amely Pápán vendégeskedett. A vendégek a félidő végére minimális előnyt szereztek (14-15), de a második játékrészben sem tudták lerázni magukról a házigazdákat. A tizenöt hétméterest is hozó összecsapáson végül a Vámos nagy csatában nyert 29-26-ra. A pápaiak közül Sipőcz Milán kilenc gólt jegyzett, a túloldalon Honyecz Gábor nyolc találatig jutott.

Megszerezte első győzelmét a MUSE, amely a Letenyét fektette két vállra 28-26-ra. Az első harminc perc végén még döntetlenre álltak a küzdő felek (15-15), de ezután az utolsó percekig megjósolhatatlan volt, melyik fél gyűjti be a két pontot. Végül a MUSE határozottabb befejezéseinek köszönhetően nyert. Horváth Noel hét góllal vette ki részét a sikerből, Gál Bertold pedig tizenegyszer mattolta a hazaiak kapusát.

Idegenben szerzett értékes két pontot a Várpalotai Bányász SK U18-as gárdája, amely a Tapolca otthonában tudott nyerni 35-31-re. A helyzet nem tűnt ilyen egyértelműnek az első félidőben, akkor még a TVSE-nél volt az előny (18-17). A térfélcsere után azonban a jobb erőben lévő fiatalok megfordították a mérkőzést. Tulok Levente és Dröszler Botond igazi gólpárbajt vívott, előbbi tízszer, utóbbi tizenkétszer talált be.

Az Egerszegi KK hatalmasat hajrázva diadalmaskodott a félidőben már öt góllal is vezető Georgikon ellen. A hibátlan mutatóját megőrző zalaiak belealudtak a meccs elejébe, amit ügyesen használtak ki a vendégek. A második etapban aztán nagy hajrát nyitottak a vendéglátók és nagy szerencsével begyűjtötték a két pontot. Koltai Dániel hét góllal járult hozzá a győzelemhez, a másik félnél Csiszár Dániel volt a legeredményesebb kilenc találattal.

A férfiaknál két mérkőzést rendeztek meg a negyedik fordulóban. A Letenye megszerezte első pontjait, miután a Tapolcát 34-30-ra legyőzte. A hazaiak már az első félidőben 16-11-re elhúztak, s bár a TVSE próbált kapaszkodni, nem tudta utolérni ellenfelét. A Letenyéből Gál Bertold kilenc góllal vette ki részét a sikerből, míg a TVSE Vajda Zoltán tíz találatot szerzett.

A Várpalotai Bányász SK U18-as gárdája döntetlenre végzett a jó erőkből álló Simontornyával. Az első felvonásban a vendégek 14-12-re megléptek, ám a VBSK szívósan harcolt és végül 28-28-ra mentette a találkozót. Hegyesi Alex hétszer vette az ellenfelek kapuját, a túloldalon Szabó Bence kilencet vágott.

A jelenlegi állás:

1. Bajnok DSE (6)
2. Egerszegi KK (6)
3. Simontornya (5)
4. VBSK U18 (5)
5. Pápa (2)
6. Georgikon DSE (2)
7. Ősi Andreotti (2)
8. MUSE (2)
9. Letenye (2)
10. TVSE (0)

A hölgyeknél már egyértelműbb összecsapások szemtanúi lehettünk. A Vasvár például könnyedén verte a Pacsát 30-17-re. Ahogy a Körmend sem szenvedett meg a Nagykanizsával, hiszen 8-18-as félidő után 17-38-ra nyert idegenben. A hazaiaknál Gáspár Klaudia neve mellett hét gól szerepelt, míg a vendégeknél Gáspár Kata nyolc alkalommal járt túl a nagykanizsai kapus eszén.

A Tapolca második találkozóján is győzedelmeskedett, a pápai Kilián DSE ellen a félidőben 20-14-re vezetett, aztán tovább növelte a különbséget és végül 39-28-as eredményt könyvelhetett el. A makulátlan statisztikával bíró TVSE játékosai közül Lovász Zsófia tizenkét gólig jutott, a riválisnál Mózes Fanni tizenegyig.

Szoros első játékrészt követően (15-15) érvényesítette a papírformát az Egerszegi KK a Góna ellen. A 29-25-ös győzelem nehezen született meg, kellett hozzá Gotthárd Klaudia tíz gólja is. A Góna csapatából Március Boglárka és Szabó Zsanett egyaránt nyolc gólt jegyzett.

Döntetlennel zárult a Zalaszentgrót és a Start SE Hajmáskér csatája. A vendégek az első felvonás végén 15-14-re vezettek, de nem tudtak meggyőző különbséget kiharcolni, és a Zalaszentgrót is jól küzdött, így megosztoztak a pontokon a csapatok. László Evelin nyolc gólt szerzett. A hajmáskérieknél Horváth Kitty és Szórády Zsuzsa tíz-tíz gólt tette bele a közösbe.

A nőknél a negyedik fordulóban három összecsapást tudtak megtartani. A listavezető Körmend megőrizte makulátlan mérlegét a szintén dobogóra hajtó Egerszegi KK ellen. Az első 30 perc után 14-9-re vezetett a Körmend, majd a második játékrészben sikerült majdnem megduplázni a különbséget (32-23). A legeredményesebb gólszerzők: Somlai Viktória kilenc góllal, illetve Marton Mira hat góllal.

Papírforma győzelmet aratott a Góna a Vasvár ellen. A házigazda mindössze négy gólt engedélyezett ellenfelének az első félidőben (18-4), de a második játékrészben sem hagyta kibontakozni a sereghajtót (37-19). Kovács Judit 11 góllal járult hozzá a két pont megszerzéséhez, a túloldalon Vincze Flóra szerzett hét találatot.

Megyei rangadót nyert az Úrkút SK a pápai Kilián DSE ellen. Szorosan alakult az első etap (9-12), ám a második félidőben már nem volt kérdés, melyik a jobb csapat (23-33). Mózes Fanni hét gólt lőtt, az úrkútiaknál Linczmajer Dóra tizennégyszer volt eredményes.

A jelenlegi állás:

1. Körmend (8)
2. Egerszegi KK (6)
3. Góna (5)
4. Úrkút (4)
5. Tapolca (4)
6. Kilián DSE (2)
7. Zalaszentgrót (2)
8. PLSC (2)
9. Start SE Hajmáskér (1)
10. Vasvár (0)
11. Pacsai SE (0)

Játékvezetőink a Spar Maratonon

Akkor kell futni, amikor jól esik –mondhatnánk viccesen, így akár ez is lehetett volna a mottója a hétvégén megrendezett 36. Spar Maratonnak, amelyet szinte végig csepergő, vagy szakadó esőben rendeztek meg és ahonnan a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség játékvezetői sem hiányozhattak.

A VMKSZ játékvezetői aktív közösségi életet élnek, amelynek szerves része a sport, a futás. Épp ezért örömmel vették, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Játékvezetői Bizottsága (JAB) lehetőséget biztosított a sípmestereknek a részvételre a 36. Spar Maratonon.

A fővárosi eseményen 13 ezer indulót regisztráltak. A 42.195 kilométeres távot váltóban is teljesíteni lehetett, összesen 287 csapat jelentkezett – a JAB felhívására összesen 12 gárda vett részt az eseményen, míg a Veszprém megyei játékvezetők három kvartettet indítottak. A 48 játékvezetőből tehát 12 a VMKSZ színeit képviselve indult a Magyar Kézilabda Szövetség színeiben MKSZ HANDBALL REFEREE csapatnéven.

A Veszprém megyei játékvezetők derekasan helyt álltak, teljesítményükre büszkék lehetünk. A csapatok tagjai: Antal Ákos, Antalné Renner Irén, Báder Róbert, Végh András, Bóna Szabolcs, Földesi Csaba, Felhő Ferenc, Öcsi Tamás, Pap Ervin Márk, Marosi Zoltán, Uhrin Roland, Papp Richárd.

A célba érkezést követően abban mindannyian egyetértettek, hogy a futás akkor is jól esik, ha jól esik.

Számíthatunk-e bravúrra?

A Veszprém-Zala megyei kézilabda-bajnokság a harmadik fordulóval folytatódik. Nagy kérdés, hogy az eddig hibátlanul szereplő csapatok meg tudják-e őrizni makulátlan mérlegüket?

A férfiaknál a Simontornya, a Bajnok DSE Nemesvámos és az Egerszegi KK is százszázalékos mérleggel áll a mezőny élén.

A Simontornya a hazai pályán mindig veszélyes Ősi Andreottival találkozik, míg az Egerszegi KK a keszthelyi Georgikon DSE-t látja vendégül. A Bajnok DSE Pápára látogat. Az eddigi eredményeket látva nehéz csata vár mindhárom gárdára, ám jó eséllyel képesek lesznek megőrizni eddigi szép mérlegüket.

Izgalmas összecsapásnak ígérkezik a nyeretlenek mérkőzése, ahol a MUSE a Letenyével méri össze erejét. Ugyancsak kiegyenlített meccsre számítunk a Tapolca és a Várpalotai BSK U18-as csapatának találkozóján.

A hétvégi menetrend:

Október 9. szombat:
17.00
Pápa-Bajnok DSE
18.00 MUSE-Letenye

Október 10. vasárnap:
16.00
Ősi Andreotti-Simontornya
16.00 Egerszegi KK-Georgikon DSE
18.00 TVSE-Várpalotai BSK U18

A nőknél eddig az Egerszegi KK és a Körmend nem vesztett pontot. Előbbi az egy győzelmet és egy döntetlent felmutató Gónával méri össze erejét, míg utóbbi a PLSC-vel csap össze. A Góna szívósabb ellenfélnek ígérkezik, ám az Egerszeg eddigi teljesítményét látva, hazai pályán biztosra mehetünk a pontszerzésben. A Körmend vendégként egyszer már szerencsés volt: Hajmáskéren nyert egyetlen góllal. Vajon Fortuna tovább fogja a Vas megyei gárda kezét?

A két nyeretlen összecsapása, a Vasvár és a Pacsai SE mérkőzése azért fontos, mert a győztes máris a középmezőnyben találhatja magát.

Az egy pontos Zalaszentgrótnak a múlt héten szabadnapos Start SE ellen  biztosan meg kell küzdenie azért, hogy megszerezze első sikerét. A hajmáskériek nyilván hasonló célokat fogalmazhattak meg.

Egyenlő erők csatájának ígérkezik a TVSE és a Kilián DSE összecsapása, két kétpontos alakulat csap össze.

A hétvégi menetrend:

Október 8. péntek:
17.45 Vasvár-Pacsai SE

Október 9. szombat:
17.00 PLSC-Körmend
17.00 Zalaszentgrót-Start SE Hajmáskér

Október 10. vasárnap:
14.00 Egerszegi KK-Góna SZKKE Lenti
16.00
TVSE-Kilián DSE