Elismerések

Nívós elismerések kerültek kiosztásra az elmúlt hétvégén megrendezésre került Veszprémi Sportgálán, melynek helyszíne az ActiCity volt. Veszprém Város legsikeresebb csapata az elmúlt két év tekintetében egyaránt a Telekom Veszprém kézilabda csapata lett. Valamint Veszprém Város Sportjáért kitüntetésben részesült a Veszprém Pannon SE NBII-es kézilabda csapatának ügyvivő elnöke, a Magyar Kézilabda Szövetség területi szakfelügyelője Pischné Bankó Zsuzsanna. 

Kitüntetéseikhez ezúton gratulálunk, és további sikereket kívánunk! 

fotók: vehir.hu

Megemlékezés

Vármegyei Szövetségünk megkerülhetetlen alakja Tari Tibor halálának 4. évfordulóján pedig a VMKSZ Emlék Bizottsága emlékezett meg ikonikus alakjáról végső nyughelyén a balatonalmádi Pinkóczi temetőben. Emlékét, közös történeteinkre gondolva Neki is örökre megőrizzük! 

A búcsú pillanata 

2023. szeptember 15-én délután 15 óra előtt pár perccel fehér VMKSZ pólós közreműködőink sokasága gyűlt össze a vilonyai temető előtt, hogy végső búcsút vegyenek Szövetségünk emblematikus alakjától, Tiba Andrástól. Mint legutóbb írtuk mindenki Bandi bácsija 2023.szeptember 4-én hosszan tartó, súlyos betegségét követően örökre megpihent. Emlékét örökre megőrizzük! 

Veszprémi fiatalok az EYOF-on

Július 23-29. között tartották idén az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), melynek a szlovéniai Maribor adott otthont. A résztvevő fiatalok 13 sportágban mérték össze erejüket, köztük természetesen kézilabdában is. Magyarországot a sportágban a fiú serdülő válogatott képviselte, akik az Olimpiai Reménységek Versenyén szereztek kvalifikációt a tornára.

A vármegyei klubok több ízben is képviseltették magukat az idei EYOF-on: a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia kötelékéből Iváncsik Tamás másodedzőkét segítette a csapatot, a balszélen Hoffmann Balázst, jobbátlövő poszton Barna János Dánielt, beállóként pedig Németh Bulcsú Botondot és Szökrényes Lászlót láthattuk a pályán, a Veszprémi KKFT képviseletében pedig Fazekas Máté balátlövő poszton erősítette a keretet.

Hazánk legjobbjai az A-csoportban, Horvátország, Portugália és Montenegró ellenfeleként kezdték meg a versenysorozatot. Az első mérkőzést (egyben a sportág nyitómérkőzését) hétfőn játszották a fiúk, ahol magabiztos győzelmet arattak azzal a Montenegróval szemben, akiken pár héttel ezelőtt felkészülési mérkőzések során is felül tudtak kerekedni. A gyors ütemű mérkőzés kapcsán elmondható, hogy mindkét fél esetében a támadó sorok és a kapusok játszottak kiemelkedő szerepet, viszont ebben is a magyarok voltak jobbak, ennek köszönhetően nagyarányú győzelemmel zárták a találkozót (39:28). Minden veszprémi játékos kapott játékidőt, Barna János Dániel 5, Hoffmann Balázs, Németh Bulcsú Botond és Fazekas Máté egyaránt 3-3, Szökrényes László pedig 1 gólt lőtt, valamint a BFKA-ról nemrég a tatabányai felnőtt keretbe igazolt Eklemovic Márkó is 1 találatot szerzett.

A folytatásban Portugália kerete fogadta a magyarokat, ahol egyértelműen a mieink kezdtek jobban, és a fogadó fél minden igyekezete ellenére 6-7 gólnál nem tudtak közelebb jutni. A végjátékban sem forgott veszélyben a magyar válogatott 2 pontja, így egy magabiztos 31:37-es győzelemmel zárult a mai mérkőzés. A vészprémi illetőségű fiatalok közül minden játékos kapott lehetőséget a Portugália elleni mérkőzésen: Fazekas Máté 3, Hoffmann Balázs, Eklemovic Márkó és Barna János Dániel 4-4, Németh Bulcsú 5 góllal vette ki a részét a győzelemből.

A csoportmérkőzések sorát Horvátországgal játszotta a magyar serdülő válogatott, akiknek eleinte nem ment zökkenőmentesen a játék, sőt az első félidőt 10 gólos hátránnyal fejezték be déli ellenfelükkel szemben. 10 perccel a meccs vége előtt sikerült felhozni magukat a mieinknek, és még vezettek is két góllal, de a végén a horvátok is összeszedték minden erejüket, így végül döntetlennel zárult a találkozó (34:34). A nagy csatában Németh Bulcsú 1, Barna János Dániel, Fazekas Máté és Szökrényes László 3-3, Eklemovic Márkó pedig 9 gólt szerzett a mérkőzésen.

Csoportmásodikként mentek tehát Németország ellen az elődöntőbe a fiúk, ahol egyértelműen a germán fél bizonyult erősebbnek. Végig dominálták a meccset, így az előző sikeres bravúrt nem sikerült megismételnie a magyar fiúknak. A 31:24-es végeredménnyel zárult találkozó során Barna János Dániel 7, Eklemovic Márkó 4, Hoffmann Balázs 3, Fazekas Máté és Szökrényes László 1 találatot tudott behúzni.

Ezután már csak a bronzmérkőzés várt a magyar csapatra, ahol újra szembe találták magukat a fiatalok Horvátországgal. Nem hazudtolták meg magukat a nemzeti válogatott keretek, hiszen ismét egy gigászi küzdelmet láthatott tőlük a kellőképpen nagy hangú, teltházas közönség. Jobban kezdtek a mieink az előző mérkőzéshez képest, de folyamatosan ment az adok-kapok mindkét fél részéről, így a rendes játékidő végeztével 38:38-as döntetlennél hosszabbítással folytatódott a mérkőzés. A ráadás kétszer öt perc is legalább olyan izgalmakkal teli volt, mint az első 60 perc, és tényleg csak másodperceken múlott a győzelem. Barna Dániel egy gyors indításból szerzett góljával végül 42:43-ra legyőztük Horvátországot, így Magyarország bronzéremmel zárta az EYOF-ot. A veszprémiek közül Barna Dániel 15, Eklemovic Márkó 12, Hoffmann Balázs pedig 1 alkalommal volt sikeres a gólszerzésben.

A serdülő kézilabda-válogatott győzelmével együtt az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Magyarország sportolói összesen 8 arany-, 5 ezüst- és 10 bronzérmet szerzetek meg. Szívből gratulálunk minden sportolónak, edzőnek és felkészítőnek!

Tiba András 75

Szövetségünk oszlopos tagja Tiba András, mindenki Bandi bácsija mai napon ünnepli 75. születésnapját!

Jó egészséget kívánunk Neki a Vármegyei Kézilabda Szövetség minden munkatársa és közreműködője nevében!

Eredményes szezont tudhatnak maguk mögött a Veszprém vármegyei szervezetek

Tartalmasan telt a 2022/23-as szezon a térség kézilabdacsapatai számára, szép eredményekkel öregbítették a vármegye hírnevét az elmúlt időszakban is.

A hölgyek közül a Zala vármegyei női felnőtt bajnokság TOP10-es mezőnyében négy csapatunk szerzett helyezést, közülük legeredményesebb a START SE Hajmáskér kerete volt, akik első helyen zárták a bajnokságot, az Úrkúti SK a hatodik, a Kilián DSE Pápa a kilencedik, a Tapolca VSE pedig a tizedik helyig jutott.

A NB II Női Észak-Nyugat ágon is vármegyei csapat zárt az élen, a Veszprém Pannon SE mindössze két vereséget szenvedett az idényben, így 40 ponttal lett az első helyezett (M: 22 – Gy: 20 / D: 0 / V: 2 | Lg: 692, Kg: 528, Gk: 164). Ugyanebben a bajnokságban szerepelt a KK Ajka együttese is, ők egészen az ötödik helyig harcolták fel magukat (M: 22 – Gy: 15 / D: 0 / V: 7 | Lg: 635, Kg: 574, Gk: 61 | P:30).

A vármegye legeredményesebb felnőtt csapata idén is a Telekom Veszprém lett, akik ebben az idényben a Magyar Kupát és a magyar bajnoki címet is megszerezték. A K&H liga sorozatában további környékbeli illetőségű csapatok is szép eredményt értek el, a Balatonfüredi KSE az 5., a Fejér B.Á.L. – Veszprém pedig a 12. helyet szerezte meg, utóbbi keret ráadásul Liga Kupa elődöntőt is játszott.

A férfi másodosztályban (NB I/B) a BFKA Veszprém egy veretlen szériát követően a bajnokság vége felé már egyre több legyőzőre talált, így negyedikként tudta zárni a bajnokságot, míg a KK Ajka a 13., a BFKA Balatonfüred pedig a 16. helyezésig jutott.

A NBII Férfi sorozatban a vármegye több egyesülete is részt vállalt, a Veszprémi KKFT U23 csapata szinte veretlenül vitte végig, így megérdemelten végeztek az első helyen, rajtuk kívül a Várpalotai BSK az ötödik, a BFKA Balatonfüred U23 a nyolcadik, az Alsóörsi SE pedig a tizedik helyen zárta a bajnokságot.

A Veszprém Vármegyei Férfi Felnőtt bajnokságban az Ősi Andreotti SE töretlen győzelmet aratott, míg a Tapolca VSE a hatodik helyen fejezte be a döntő mérkőzéssorozatot.

Az utánpótlás sorozatokban is megannyi szép helyezést értek el az ifjú kézilabdázó palánták:

U14 korosztály

A II. osztályban a lány VI. korcsoport alsóházának élén a Zirci KSE végzett, a dobogó második fokára a Veszprém Pannon SE állhatott fel, harmadik helyezett lett a Sümeg VSE, és a hatodik helyen zárt a Tapolca VSE. A felsőházban régióbajnokot avathattunk, ugyanis a START SE Szentkirályszabadja lett az első, mellettük pedig bronzérmes lett a Bajnok DSE Nemesvámos.

A II. osztály fiú kategóriában az V. korcsoportban versenyeztek a legények. Az alsóházban két dobogós helyezettet is köszönthetünk, első lett a KK Ajka csapata, második pedig a Sümeg VSE, de a DEVM Veszprém és a VEMAFI egyesülete is jó helyezéssel zárt, előbbi az ötödik, utóbbi a hetedik lett. A felsőházi mérkőzések végén négy egymást követő helyen zártak vármegyénk fiataljai, a Veszprémi KKFT a második, a Balatonfüredi KSE a harmadik, az Éles KISE a negyedik, a Várpalotai BSK pedig az ötödik helyen zárt.

Az I. osztályú fiúcsapatok közül két keret teljesített a bajnokságban, közülük a középsőházban az Éles KISE a 6., a felsőházban a Telekom Veszprém a 4. helyen végzett.

U15 korosztály

A lányok közül az I. osztályban egészen a középső ház második helyéig küzdötte fel magát a Bajnok DSE Nemesvámos. A II. osztály harmadik csoportjában az alsó és a felsőházban is egy-egy csapat dobogós eredményét ünnepelhették, alsóházban a KK Ajka a második, felsőházban a Veszprém Pannon SE a harmadik helyre állhatott fel.

A fiúknál az I. osztály középső házának élén a Telekom Veszprém együttese végzett, míg a felsőház 3. helyezettje a Veszprémi KKFT lett. A II. osztályban a IV. csoportban szerepeltek Veszprém vármegyei csapatok, az alsóházban első lett a KK Ajka, második a Zirc KSE, negyedik pedig a Tapolca VSE, míg a felsőházban két dobogós helyezettet köszönthetünk: második az Éles KISE, harmadik pedig a Veszprémi KKFT.

U16 korosztály

A 16 év alatti korcsoportban a fiúk eredményeiről tudunk beszámolni. Másodosztályban az A csoportban versenyeztek csapataink, a Várpalotai BSK az alsóház második helyén zárt, míg a Veszprémi KKFT kerete a középház első helyezettje lett.

Az első osztályban a BFKA Veszprém bajnoki bronzéremmel büszkélkedhet a szezonban, míg a BFK Balatonfüred a 7., az Éles KISE pedig a 8. helyezésig jutott a bajnokságban.

U17 korosztály

A lányok U17-es korú csapatai közül a harmadik osztályban két csapatunk szerepelt az A csoportban, közülük harmadik lett a Veszprém Pannon SE kerete, hatodik pedig a KK Ajka együttese. Az első osztály nyugati ágán a Bajnok DSE Nemesvámos versenyzett, ők nyolcadikként fejezték be az idényt.

U18 korosztály

A fiú harmadosztályban az A csoportban két vármegyei keret indult, akik a két legfelső fokozatot szerezték meg, az Éles KISE az első helyezett lett, a KK Ajka pedig a második. A korcsoport másodosztályában egy csapat szerepelt a nyugati ágon, a Várpalotai BSK, akik a kilencedik helyen végeztek a tornán.

A vármegyei utánpótlás csapatok talán legizgalmasabb bajnoksága a 18 év alatti fiúk első osztályában volt. Az FU18 I. osztály – Nyugat szakaszon a Veszprémi KKFT a 7., a BFKA Balatonfüred a 4., az Éles KISE a 3., a BFKA Veszprém pedig a 2. helyen zárt, ezzel pedig kvalifikálta magát a négyes döntőbe. A Final4 hétvégéjén először a FTC, majd az Optimum Solar – Békési FKC-t győzte le, így a csapat kiérdemelte a magyar bajnoki címet.

U19 korosztály

A 19 év alatti lányok versenyében az első és a harmadosztályban is jó helyezéseket értek el a regionális keretek. A harmadosztály A-csoportjának második helyezettje lett a KK Ajka csapata, míg a Veszprém Pannon SE a hatodik helyen zárt, a B-csoportban pedig ötödik helyig jutott a Tapolca VSE.

A LU19 I. osztály – Nyugat szakaszában egészen a harmadik helyig küzdötte fel magát a Bajnok DSE Nemesvámos együttese.

U20 korosztály

A legidősebb korcsoportban a fiúk eredményeiről tudunk hírt adni, akik első-, másod- és harmadosztályban is képviselték a vármegyei kézilabda klubokat. A III. osztály A-csoportjában két klub is szép eredménnyel végzett, az Alsóörsi SE harmadik, a Veszprémi KKFT pedig az első helyen fejezte be a szezont. A II. osztály nyugati ágán a KK Ajka a kilencedik, míg az Éles KISE a dobogó első helyét harcolta ki. A FU20 I. osztály – Nyugat bajnokságban pedig egymást követő helyezéseket érdemeltek ki a vármegyei csapatok, harmadik lett a BFKA Balatonfüred, negyedik a Veszprémi KKFT, míg ötödik a BFKA Veszprém csapata. Szívből gratulálunk Veszprém vármegye minden kézilabda klubjának a 2022/23-as szezonban nyújtott szerepléséhez, eredményes felkészülést kívánunk a következő szezonhoz.

Vármegyei bajnokokat avattunk

Két NB-s és egy megyei bajnokság zárult az elmúlt időszakban a Veszprém Vármegyei Kézilabda Szövetség szervezésében.

A NB II Férfi – Észak-Nyugat sorozatban a Veszprémi KKFT U23 kerete magabiztosan menetelt az idényben, 22 mérkőzés alatt 20 győzelem és 2 döntetlen arányban 42 ponttal az első helyen zárt, ráadásul a bajnokság zárómérkőzését is ők játszhatták május 28-án, hazai pályán a győriek ellen. A sorozat végleges sorrendje a következőképp alakult:

1. Veszprémi KKFT U23 (M: 22 – Gy: 20 / D: 2 / V: 0 | Lg: 784, Kg: 637, Gk: 147 | P: 42)
2. Komárom VSE (M: 22 – Gy: 19 / D: 1 / V: 2 | Lg: 691, Kg: 524, Gk: 167 | P: 39)
3. Lipót (M: 22 – Gy: 15 / D: 3 / V: 4 | Lg: 701, Kg: 615, Gk: 86 | P: 32)

Veszprém KKFT U23 NBII bajnokcsapat
Komárom VSE díjátadó

Vármegyei vonatkozásban a Várpalotai BSK az ötödik, a BFKA Balatonfüred U23 a nyolcadik, az Alsóörsi SE pedig a tizedik helyen zárta a bajnokságot.

A FU20 III. osztály A csoportjában is a Veszprémi KKFT örülhetett a legjobban, hiszen a 20 mérkőzés alatt csupán egy alkalommal sikerült a tarjániaknak felülmúlniuk a keretet, így 38 ponttal zártak a tabella élén. A csoport utolsó meccsének ezúttal is Veszprém adott otthont, ahol a második helyet elfoglaló Áccsal küzdött meg a bakonyi csapat. A régióból még az Alsóörsi SE vett részt a bajnokságban, számukra rendkívül kiélezetten alakult a bajnokság, hiszen az Ácsi Kinizsivel fej-fej mellett zártak, ám a Balaton-partiak egy bűntető pontot is szereztek, így hátrányba kerültek az Áccsal szemben. Ekkor viszont újabb pontegyezőség alakult ki, ezúttal a harmadik helyen a Komárom VSE-vel, itt viszont az egymás ellen játszott mérkőzéseknél az összesített góldifferencia elvét alkalmazva a lista harmadik helyén fejezték be végül a sorozatot. A fordulókat követően eképpen alakultak a dobogós helyezések:

1. Veszprémi KKFT (M: 20 – Gy: 19 / D: 0 / V: 1 | Lg: 876, Kg: 476, Gk: 400 | P: 38)
2. Ácsi Kinizsi (M: 20 – Gy: 14 / D: 1 / V: 5 | Lg: 662, Kg: 543, Gk: 119 | P: 29)
3. Alsóörsi SE (M: 20 – Gy: 13 / D: 3 / V: 4 | Lg: 658, Kg: 600, Gk: 58 | P: 28)

Veszprémi KKFT FU20 III. osztály csapata
Ácsi Kinizsi FU20 III. osztály csapata
Alsóörs FU20 III. osztály csapata

A Veszprém Vármegyei Férfi Felnőtt bajnoki sorozat a június 1-én játszott döntő mérkőzéssel fejeződött be. Az Egerszegi KK, a Georgikon DSE, a LUKE, az Ősi Andreotti SE, a Simontornyai KK és a TVSE részvételével indult alapszakasz, melyet 9 győzelem – 1 vereség mérleggel az Ősi simán hozott. Az 1-4. helyért folyó rájátszásban az Ősi, a Georgikon, a Simontornya és a LUKE küzdött meg egymással, ahol szintén sima sorozatot játszott az Ősi Andreotti SE, így a Georgikonnal jászhattak oda-vissza döntő mérkőzéseket, melyeket összesítettben 62:47 arányban fejezett be a két csapat. Ezek alapján a vármegyei bajnokság végeredménye:

1. Ősi Andreotti SE
2. Georgikon DSE
3. Simontornyai KK
4. LUKE
5. Egerszegi KK
6. TVSE

Ősi Andreotti SE vármegyei bajnok
Simontornya csapata

Gratulálunk a csaptoknak a 2022/23-as szezonban elért eredményeikhez!

Elhunyt Németh Gábor

Súlyos betegség után, életének 76. évében elhunyt Németh Gábor, a Bakony Vegyész TC és a Veszprém Beton KC egykoron működött női kézilabdacsapatainak vezetőedzője. A kiváló szakember halálhírét a családja erősítette meg a világhálón.

Németh Gábor hosszú évtizedeket dolgozott a magyar kézilabdázásban. Ötvennégy éve diplomázott a Testnevelési Egyetem edzői szakán, majd Szombathelyről indulva jelentős szerepet játszott abban, hogy Győrben kialakulhasson egy biztos alapokon nyugvó utánpótlásnevelő rendszer. A Rába partjáról 1981-ben érkezett a királynék városába, ahová a Győri Textilesből vele jött a későbbi felesége, Sulyok Erzsébet és a következő évben vb-ezüstérmet nyert Nyári Zsuzsa. A velük, illetve Orbán Csilla és Budai Piroska nevével fémjelzett hölgykoszorú 1983-ban veretlenül hódította el a Magyar  Népköztársasági Kupát, aztán az évek folyamán egy ezüst- és három bronzérmet szerzett az NB I-ben. Negyven éve egyetlen gólon múlt a bajnoki aranyérmük. Németh Gábor később a Veszprém Beton KC szakmai stábját vezette, irányításával a klub a másodosztály meghatározó együttese lett. 2010-től pedig Székesfehérvárott dolgozott, az Alba Fehérvár KC utánpótlásánál, előbb szakágvezetőként, majd utánpótlás-koordinátorként. Igazi sportos család az övé, hiszen a már említett felesége 89-szer volt válogatott és kétszer lett az NB I gólkirálynője, jelenleg a Veszprémi Pannon SE NB II-es kézilabdagárdájának edzője, lányuk, a 31 éves Kriszta a VPSE-ben, míg a nálánál két évvel fiatalabb öccse a Balatonfüredi KSE-ben játszik.

A betegeskedő szakembert nemrég ismét láthatta a nagyérdemű, mikor a negyven éve MNK-t nyert BVTC-t a Veszprém Arénában köszöntötték.

Forrás: veol.hu

Sikeres alapfokú játékvezetői vizsga

A Veszprém Vármegyei Kézilabda Szövetség minden évben megrendezi Alapfokú Játékvezetői tanfolyamát, mellyel elősegíti a sportágból való kiáramlás csökkentését. Ebben az évben az elmúlt héten tettek sikeres záróvizsgát a fiatal játékvezetők, összesen 14-en. A tanfolyam lezárásaként a szombati Telekom Veszprém – Sport36-Komló mérkőzés félidejében adta át részükre az oklevelet Németh Csaba, a Veszprém Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke.

Az oktatásukért Horváth Péter és Marton Balázs nemzetközi, valamint Öcsi Tamás NB I-es játékvezetők feleltek.

A Mikrohungária Sport Kft. felajánlott a legtöbb sikeres tesztet teljesítőnek egy Molten 2023-as VB kézilabát. Ács Barna újdonsült játékvezetőnek gratulálunk hozzá!

A vizsgázók névsora:

 • Ács Barna
 • Deák Bence
 • Édes Regő
 • Einreinhoff Botond
 • Gáncs-Pető Levente
 • Gáncs-Pető Máté
 • Gulyás Gergő
 • Hajdú Donát
 • Hargitai László Dániel
 • Iváskó Nóra
 • Juhász-Tóth Zalán
 • Kreisz Gergő
 • Rózsa Kristóf
 • Samuel De Benedetto

Gratulálunk!