Nagyszerűen teljesítettek

A kézilabda játékvezetők és versenybírók számára augusztus végén kezdődött a szezon. Előbb a versenybírók adtak számot tudásukból Veszprémben.

A játékvezetők A-B keretes országos továbbképzését Egerben tartották. Veszprém megyéből öt páros vett részt a kétnapos eseményen.

Az első napon inga futással indult a program, majd szakmai előadásokon pallérozódtak a résztvevők. Az egyik ilyen ugyan nem kötődött szorosan a sportághoz, ám a játékvezetéshez annál inkább. Kassai Viktor, korábbi FIFA kerettag labdarúgó sípmester mesélt az orosz labdarúgó szövetség belső helyzetéről, valamint az ottani játékvezetők képzési módszereiről. Rendkívül érdekes és tanulságos beszámoló volt. Ezt követően megyénk sportdiplomatája Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatója is beszámolt a résztvevőknek a tokiói olimpiai játékok tanulságairól, új irányelveiről.

Másnap újabb fizikai teszt várt az egybegyűltekre, ezúttal a Cooper-futáson kellett bizonyítani, kinek, milyen az állóképessége a 12 perces feladat alatt. Aztán két prezentációt követően az elméleti és videó teszt következett. Szerencsére a Veszprém megyei játékvezetők alaposan felkészültek, mind a fizikai, mind az elméleti vizsgákon nagyszerűen teljesítettek, mindenki sikeresen abszolválta a számára előírt vizsgákat egy kivétellel, egy játékvezetőnk a fizikai teszteket apróbb sérülése miatt szeptember második felében fogja teljesíteni.

A következő hétvégén pedig megyénk NBII-es játékvezetőinek következett a kötelező vizsga, melyen megyénket 14 fő (7 páros) képviselte. Nekik a múlt heti A-B keretes vizsgához hasonló előadások, és Cooper teszt volt a program.

Tari Tibor megemlékezés

A tegnapi napon megemlékeztünk egykori kollégánkról, Tari Tiborról, aki két éve, hogy itthagyott minket. Az emlékezés koszorúját Tóth Károly, a VMKSZ Emlékbizottságának vezetője, és a VMKSZ munkatársai helyezték el Tibor végső nyughelyénél.

Emlékét örökké megőrizzük. 

Jubiláló játékvezetők

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség jubiláló játékvezetőit díjazta.

A Telekom Veszprém-Csurgó NB I-es férfi kézilabda-mérkőzés szünetében elismerést kaptak azok a játékvezetők, akik az idén jubilálnak. A díjakat Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke, valamint Öcsi Tamás, a VMKSZ irodavezetője adta át.

Huszonöt éve tevékenykedik a pályán Ács Zsolt, Báder Róbert, akik a VMKSZ Fegyelmi és Etikai Bizottságának tagjai, aktív játékvezetők, NB I-es versenybírók. Bóna Szabolcs, a VMKSZ Játékvezető Bizottságának vezetője, NB I-es sípmester, 2017-ben az év játékvezetője. Németh Csaba, a VMKSZ újonnan kinevezett elnöke, NB I-es versenybíró. Tóth Károly, az Emlékbizottság elnöke, NB I-es versenybíró.

Harminc éves jubileumi díjat kapott Horváth Péter és Marton Balázs: nemzetközi játékvezetők, 2018-ban az év játékvezető párosa, akik 2015-ben női Bajnokok Ligája finálét is vezettek.

Dobovai Zoltán már harmincöt éve dolgozik a sportágban, a VMKSZ Fegyelmi és Etikai Bizottságának vezetője, NB I-es versenybíró.

Tiba András pedig igazi rekorder, negyvenöt éves jubileumát ünnepelhette, ő jelenleg a VMKSZ játékvezető-küldője, aktív versenybíró.

Első ízben adták át a korábbi NB I-es játékvezető és versenybíró, a Veszprém megyei szövetség főtitkára és a Játékvezető Bizottság elnöke tiszteletére alapított Szabó József (Cubi) díjat. A VMKSZ ezzel az elismeréssel szeretné megőrizni Szabó József emlékét. A VMKSZ Emlékbizottsága dr. Soós Kálmánnak, a VMKSZ leköszönő és már tiszteletbeli elnökének ítélte oda a kitüntetést, a sportágért végzett több évtizedes kimagasló és áldozatos munkájáért. A díjat Szabó József fia, Szabó Zsolt adta át.

Legyél TE is Játékvezető!

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség Játékvezetői Bizottsága  alapfokú játékvezetői tanfolyamot indít. Várjuk minden jelenlegi vagy korábbi kézilabdázó, vagy a sportágat kedvelő jelentkezését, akik a jövőben játékvezetőként szeretnének a mérkőzéseken közreműködni. A tanfolyamot sikeresen teljesítők akár már ebben a szezonban mérkőzést vezethetnek.

Jelentkezési feltételek

  • betöltött 14. életév (18 év alatt szülői beleegyezés szükséges)
  • sportorvosi igazolás (beszerzése és bemutatása a gyakorlati vizsgáig bármikor lehetséges)
  • fizikai felkészültség

A képzés helyszíne: Veszprém,Wartha Vince u. 3.
A képzés hossza: 44 órás elméleti képzés nemzetközi, illetve NB I-es játékvezetők közreműködésével! 

Nyitó előadás: 2021. szeptember 19.-én 09:00

A képzés ára: 10 000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

  • a szabálykönyv árát
  • 1db Fox40 sípot
  • sárga, piros, kéklapot

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 19-ig!

Jelentkezni és bővebb felvilágosítást kérni Öcsi Tamásnál az alábbi elérhetőségeken:
vmksz@vmksz.hu email címen
vagy a
20/389-4193 telefon számon lehet.

Szakmailag is a csúcson

A veszprémi Soós Balázs több mint harminc mérkőzésen közreműködött a tokiói olimpia kézilabda tornáján. Mondhatjuk, szakmailag révbe ért, ám a család mindennél fontosabb számára, így az idei nagy tornákat a továbbiakban kihagyja, mert születendő gyermekére és párjára koncentrál a következő hetekben és hónapokban. 

Kettős funkciót kapott Tokióban Soós Balázs: játékvezető ellenőrként és versenybíróként is foglalkoztatta a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) az ötkarikás játékokon. A veszprémi szaktekintély elmesélte, a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arra kérte az IHF-et, hogy a lehető legszűkebb létszámú személyzettel bonyolítsák le a kézilabda tornát, ezért a rajt előtt kétszer is keretet szűkített a szövetség. Végül tizenhárom játékvezető ellenőr és versenybíró tevékenykedett az eseményen, köztük egyetlen magyarként Soós Balázs.

Klubszinten a női és férfi Bajnokok Ligája Final Four, válogatott szinten az olimpia az év legfontosabb kézilabdás eseménye. Balázs abban a szerencsés helyzetben van, hogy gyakorlatilag minden jeles tornán részt vett és aktívan közreműködött már: Európa- és világbajnokságon, Bajnokok Ligája négyes döntőn és legutóbb az olimpián is.

Tokióban több mint harminc mérkőzésen számítottak rá, a férfiaknál a bronzmeccsen (Spanyolország-Egyiptom 33-30) is ő volt a versenybíró.

– A női és a férfi tornán is szinte tapintható volt a feszültség. Az olimpiai bajnoki cím a csapatok Szent Grálja. Mindenki nyerni akar, hatalmas a nyomás valamennyi együttesen, nemcsak a dicsőség, hanem az egyéb anyagi juttatások miatt is. Ugye azt mondanom sem kell, ahogy hazánkban, úgy más országokban is tekintélyes támogatás illeti az olimpiai érmeseket – magyarázta a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatója. 

Soós Balázs úgy vélte, rendkívül kiegyensúlyozott volt a mezőny a férfiaknál és a nőknél is, senki nem lógott ki lefelé, vagy fölfelé. Az összecsapások zömén a napi forma döntött, így kiszámíthatatlan és izgalmas találkozók színesítették az eseményt. Szerinte egyértelmű volt mindkét finálé, Franciaország kettős sikeréhez végül kétség sem férhetett. A játékvezetéssel is elégedett volt. Azt mondta, a leggyengébb játékvezetői teljesítmény is elfogadható volt. 

– Ellenőrként komoly kihívás volt egy-egy jól sikerült meccs után kritikát megfogalmazni, ám mégis meg kell tennünk, hogy tovább fejlődjenek, tanuljanak a sípmesterek. Ezen a szinten nem elég elmondani, hogy adott pillanatban tévedtél, fel kell tárni a hiba okát, meg kell mutatni, mi vezetett odáig, hogy rossz ítéletet hoztál – avatott be a munkájába.

– Az idei év számomra szakmailag a csúcs volt. Korábban szerepeltem már Európa- és világbajnokságon, azonban idén Kölnben, a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, majd nyáron az olimpián is tevékenykedhettem. A karrierem viszont egyáltalán nem olyan fontos, mint a családom, ezért úgy döntöttem, az év további részére kérvényezem, tekintsenek el a szerepeltetésemtől – tudtuk meg. 

Balázs hozzátette, októberre várják kedvesével első gyermeküket, szeretne ott lenni, és az első hetekben is aktív részese szeretne lenni a baba érkezésének, ezért november 1-ig biztosan kihagy minden jelentős kézilabda eseményt, nem utazik a Super Globe-ra és decemberben a női világbajnokságra sem. Novembertől ismét vállal majd kisebb munkákat, például a Bajnokok Ligájában, ám addig is a család az első és a legfontosabb.

– Tudom, nem mindenki merné ezt bevállalni, ám ennyi rangos eseménnyel a hátam mögött tét nélkül tudtam nemet mondani, kicsit sem fogom azt érezni, hogy lemaradok valamiről. Az IHF versenybizottságának elnöke nagyon támogató volt, még azt is elmondta, büszke rám ezért a döntésért. A karrier fontos dolog, azonban nekem a családom sokkal előrébb való. A szeretteim támogatása nélkül nem lettem volna képes ilyen szakmai sikereket elérni, úgy érzem, most teljes mértékben rájuk kell koncentrálnom – húzta alá.

Átadták a strandkézilabda-pályát

A Strandkézis Szuper Szombat elnevezésű eseményen nemcsak a sportág népszerűsítése volt a cél, átadták ugyanis Ajkán a város első strandkézilabda-pályáját.

Borús, felhős és az évszakhoz képest hűvös idő fogadta a program résztvevőit. Schwartz Béla, Ajka város polgármestere, Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Öcsi Tamás, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség irodavezetője avatta fel és adta át a pályát, vágta át a nemzeti színű szalagot. A homokkal borított, 27×12 méter nagyságú létesítmény a Kristályfürdő területén kapott helyet.

Schwartz Béla polgármester arról beszélt, nem túl nagy város Ajka és egy-egy új sportág érkezésekor mindig felmerül benne a kérdés, hogy lesz-e legalább harminc gyerek, akikkel a közös munkát el lehet kezdeni. A jégkorong és a kosárlabda esetében is így volt, ám mindig összejött a kellő számú sportoló. Bizakodva mondta, hogy a strandkézilabda esetében sem lesz ez másként.

Az ünnepélyes avatót követően a KK Ajka utánpótlásában szereplő leány alakulatai tartottak bemutató mérkőzést, majd egy nyilvános edzés következett, amelyen részt vett John András, világbajnoki bronzérmes magyar válogatott strandkézilabdázó és Földesi Csaba, a Beach Starz játékosa is.

Balról jobbra: Geri Gyula, Schwartz Béla és Öcsi Tamás az ünnepélyes szalagátvágáson
Fotó: Facebook

Strandkézis szuperszombat

Újabb strandkézilabda-pályával bővül a megyei kínálat: augusztus 28-án, szombaton  Ajkán avatjuk fel az új játékteret.

Strandkézis szuperszombatot tartanak Ajkán augusztus 28-án, szombaton a Kristályfürdőben. Az esemény apropója, hogy elkészült egy új strandkézilabda-pálya a fürdő területén, amelyet a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség (VMKSZ) részéről Öcsi Tamás irodavezető avat fel és ad át.

A programok 9 órakor kezdődnek a megnyitóval, majd 9.15-kor következik az átadó. Ezután rövid szabályismertetést tartanak a jelenlévőknek, aztán 9.45 órakor bemutató mérkőzést tartanak. Itt a KK Ajka leány utánpótlás játékosai közreműködnek.

Később, 10.20 órakor megnézhetünk egy bemutató edzést, amelyen részt vesz többek között John András, a világbajnoki bronzérmes magyar strandkézilabda-válogatott tagja és Földesi Csaba, a Beach Stars játékosa is.

Legyél Te is strandkézis! hirdetik az eseményen, és hogy a szervezők ezt komolyan gondolják, jól jelzi, bárki kipróbálhatja a 360 fokos fordulatot a levegőben, vagy a légi dobást.

A program 11.30 órakor a KK Ajka leány kéziseivel zárul, egy újabb bemutató meccsel.

Bronzcsata veszprémi közreműködéssel

A veszprémi Soós Balázs már több mint, 30 mérkőzésen közreműködött a tokiói olimpián, ám olyan jól teljesített, hogy a férfi kézilabdázók “kisdöntőjén” is őt kérték fel versenybírónak.

A tokiói játékokra egyedüli magyar versenybíróként utazott ki Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nemzetközi igazgatója. A fiatal szakember az elmúlt években aktív részese volt a női és férfi világbajnokságoknak, és mivel nagyszerű munkát végzett, a nemzetközi szövetség elégedettsége jeleként az ötkarikás játékokon is számított rá.

Soós Balázs versenybíróként tevékenykedik majd a bronzmérkőzésen, amelyet Spanyolország és Egyiptom vív majd. A spanyolok a dánoktól, az afrikaiak Franciaországtól kaptak ki az elődöntőben.

A játékvezetők is megkezdték a felkészülést

A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség mintegy negyven játékvezetőnek tartott szintfelmérőt a közelmúltban. Ezzel a sípmesterek is megkezdték a felkészülést a 2021/22-es évadra.

A VMKSZ évek óta kiemelten kezeli a játékvezetők fizikai felkészítését, ezért a kötelező vizsgákon túl lehetőséget biztosít a szintfelmérésre. Így volt ez most is, Bóna Szabolcs, a Játékvezető Bizottság elnöke megszervezte a felmérést és Cooper-tesztet futottak a sporik. A 12 perces erőfelmérőn mindenki reális képet kapott edzettségi állapotáról, így tisztában van azzal, miben kell javulnia a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hivatalos számonkérése előtt.

Mint azt Öcsi Tamástól, a VMKSZ irodavezetőjétől megtudtuk, a megyei játékvezetők kiemelten fontosnak tartják a megfelelő kondíciót, ezért néhány éve megalapították a Spuri Futóklubot. A tagok a közös edzések mellett versenyeken is szívesen vesznek részt, legutóbb például a fővárosban megrendezett Generali Night Run elnevezésű viadalon futottak. A tizenkét sípmester hat és kilenc kilométeres távokon indult, akik közül Redling András egészen kiváló eredményt ért el. A veszprémi fiatalember, aki nemrég kezdte a játékvezetést és jelenleg a megyei bajnokságban foglalkoztatják, az 1086 futó közül abszolútban a 33., korosztályában pedig a 27. helyen ért célba.

Redling András mellett Bóna Szabolcs, Pap Ervin Márk, Antal Ákos, Antalné Renner Irén, Marosi Zoltán, Galambos Emese Vanda, Sörös Csaba, Végh András, Egri Dániel, Holubecz Benedek és Öcsi Tamás is teljesítette a vállalt etapot és a célban már mindannyian elégedetten gratuláltak egymásnak.

A Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezető Bizottsága október 11-én a Spar Maratonra negyven főnek lehetőséget biztosít a részvételre. Természetesen a Veszprém megyei sporik sem maradhatnak le erről a nagyszerű versenyről, és tizenkét fővel, vagyis három váltóval állhatnak rajthoz az eseményen. Ez azt jelenti, a szövetség tizenkilenc megyéje közül a veszprémi lesz a legnépesebb csapat a népszerű futóviadalon, ahol fejenként 10.5 kilométert kell teljesítenie a sípmestereknek.

A játékvezetők addig sem unatkoznak, hiszen az NB I-es és NB I/B-be besoroltak szeptember első hétvégéjén Egerben találkoznak, ahol kétnapos továbbképzés vár rájuk, majd országos minősítő vizsgát tesznek. Az NB II-esek Szekszárdon gyűlnek össze és hasonló feladatok várnak rájuk.

Kézis élményekkel gazdagodtak

A Magyar Vöröskereszt várpalotai Családok Átmeneti Otthonának fiatal lakói is részt vehettek a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség jótékonysági táborában. Lezajlott a második hét is.

Mintegy tizenkét öt-tízesztendős gyermeket fogadott a VMKSZ a tábor második hetén. A termet és az edzőket a helyi egyesület, az NB II-ben szereplő Várpalotai Bányász SK biztosította.

Öcsi Tamás, a VMKSZ irodavezetője minden reggel összegyűjtötte a csemetéket, majd közösen elsétáltak a Gál Gyula Sportcsarnokba. Itt Soha Gergő a VBSK vezetőedzője várta a csoportot.

Minden délelőtt a VBSK egy-egy szakembere tartott foglalkozást a fiataloknak, Soha Gergő, Lakó Levente, Szili Dániel. A tréningek után a Fitt Büfé biztosította az ebédet és egy kis édességet a rászoruló gyerekeknek.

Mindenki nagyon jól érezte magát és az otthon dolgozóinak beszámolója szerint a legkisebbek délután egy kellemes alvással pihenték ki a nap fáradalmait.