Szakmailag is a csúcson

A veszprémi Soós Balázs több mint harminc mérkőzésen közreműködött a tokiói olimpia kézilabda tornáján. Mondhatjuk, szakmailag révbe ért, ám a család mindennél fontosabb számára, így az idei nagy tornákat a továbbiakban kihagyja, mert születendő gyermekére és párjára koncentrál a következő hetekben és hónapokban. 

Kettős funkciót kapott Tokióban Soós Balázs: játékvezető ellenőrként és versenybíróként is foglalkoztatta a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) az ötkarikás játékokon. A veszprémi szaktekintély elmesélte, a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arra kérte az IHF-et, hogy a lehető legszűkebb létszámú személyzettel bonyolítsák le a kézilabda tornát, ezért a rajt előtt kétszer is keretet szűkített a szövetség. Végül tizenhárom játékvezető ellenőr és versenybíró tevékenykedett az eseményen, köztük egyetlen magyarként Soós Balázs.

Klubszinten a női és férfi Bajnokok Ligája Final Four, válogatott szinten az olimpia az év legfontosabb kézilabdás eseménye. Balázs abban a szerencsés helyzetben van, hogy gyakorlatilag minden jeles tornán részt vett és aktívan közreműködött már: Európa- és világbajnokságon, Bajnokok Ligája négyes döntőn és legutóbb az olimpián is.

Tokióban több mint harminc mérkőzésen számítottak rá, a férfiaknál a bronzmeccsen (Spanyolország-Egyiptom 33-30) is ő volt a versenybíró.

– A női és a férfi tornán is szinte tapintható volt a feszültség. Az olimpiai bajnoki cím a csapatok Szent Grálja. Mindenki nyerni akar, hatalmas a nyomás valamennyi együttesen, nemcsak a dicsőség, hanem az egyéb anyagi juttatások miatt is. Ugye azt mondanom sem kell, ahogy hazánkban, úgy más országokban is tekintélyes támogatás illeti az olimpiai érmeseket – magyarázta a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatója. 

Soós Balázs úgy vélte, rendkívül kiegyensúlyozott volt a mezőny a férfiaknál és a nőknél is, senki nem lógott ki lefelé, vagy fölfelé. Az összecsapások zömén a napi forma döntött, így kiszámíthatatlan és izgalmas találkozók színesítették az eseményt. Szerinte egyértelmű volt mindkét finálé, Franciaország kettős sikeréhez végül kétség sem férhetett. A játékvezetéssel is elégedett volt. Azt mondta, a leggyengébb játékvezetői teljesítmény is elfogadható volt. 

– Ellenőrként komoly kihívás volt egy-egy jól sikerült meccs után kritikát megfogalmazni, ám mégis meg kell tennünk, hogy tovább fejlődjenek, tanuljanak a sípmesterek. Ezen a szinten nem elég elmondani, hogy adott pillanatban tévedtél, fel kell tárni a hiba okát, meg kell mutatni, mi vezetett odáig, hogy rossz ítéletet hoztál – avatott be a munkájába.

– Az idei év számomra szakmailag a csúcs volt. Korábban szerepeltem már Európa- és világbajnokságon, azonban idén Kölnben, a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, majd nyáron az olimpián is tevékenykedhettem. A karrierem viszont egyáltalán nem olyan fontos, mint a családom, ezért úgy döntöttem, az év további részére kérvényezem, tekintsenek el a szerepeltetésemtől – tudtuk meg. 

Balázs hozzátette, októberre várják kedvesével első gyermeküket, szeretne ott lenni, és az első hetekben is aktív részese szeretne lenni a baba érkezésének, ezért november 1-ig biztosan kihagy minden jelentős kézilabda eseményt, nem utazik a Super Globe-ra és decemberben a női világbajnokságra sem. Novembertől ismét vállal majd kisebb munkákat, például a Bajnokok Ligájában, ám addig is a család az első és a legfontosabb.

– Tudom, nem mindenki merné ezt bevállalni, ám ennyi rangos eseménnyel a hátam mögött tét nélkül tudtam nemet mondani, kicsit sem fogom azt érezni, hogy lemaradok valamiről. Az IHF versenybizottságának elnöke nagyon támogató volt, még azt is elmondta, büszke rám ezért a döntésért. A karrier fontos dolog, azonban nekem a családom sokkal előrébb való. A szeretteim támogatása nélkül nem lettem volna képes ilyen szakmai sikereket elérni, úgy érzem, most teljes mértékben rájuk kell koncentrálnom – húzta alá.

0 Shares