A jövő reménységei a kézilabda játékvezetés színterén

A Marosi Zoltán, Pap Ervin Márk játékvezetői páros volt az egyetlen, amely veszprémiként közreműködött a rangos nemzetközi utánpótlás tornán, a Balaton Cupon.

Öcsi Tamás, Marosi Zoltán, Pap Ervin Márk, Bóna Szabolcs

A közelmúltban rendezték meg a 31. Balaton Cup nemzetközi utánpótlás kézilabda tornát, ahol a házigazda, Balaton-Felvidéki Kézilabda Akadémia (BFKA) Veszprém gárdáján kívül hét külföldi alakulat küzdött meg a minél előkelőbb helyezésekért.

A megméretés nagyszerű veszprémi eredményekkel zárult. A BFKA-Veszprém hódította el a tornagyőzelemért járó aranyérmet és díszes serleget, miután a döntőben 38-34-re legyőzte a jó erőkből álló PPD Zagreb alakulatát. Ráadásul három hazai játékos is bekerült a torna All Star csapatába: a legjobb balszélső Hoffmann Balázs lett. Barna János Dániel a legjobb jobbátlövőnek járó elismerést vehette át, míg Németh Bulcsú Botond, a beállók közül nyújtott kimagasló teljesítményt és vívta ki a legjobbnak járó díjat.

A Balaton Cupon egyetlen veszprémi játékvezetői páros közreműködött, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) Young Referees programjának köszönhetően a Marosi Zoltán, Pap Ervin Márk kettős vett részt az eseményen. A 21 éves Marosi Zoltán és a 19 éves Pap Ervin Márk a Reykjavik-Porto összecsapást dirigálták le a csapatok nagy megelégedésére. A mérkőzést követően az EHF delegáltja több mint egy órát beszélgetett a két fiatallal és bizodalmát fejezte ki, hogy hall még a tehetséges veszprémi sípmesterektől.

A fiatal páros mintegy két éve került össze, azóta céltudatosan, eltökélten készülnek a játékvezetői pályára.

Öt évvel ezelőtt költöztem Veszprémbe, Erdélyből. A kézilabda miatt jöttem ide és hagytam hátra a családomat – idézte fel a kezdeteket Marosi Zoltán. – Profi kézilabdás szerettem volna lenni, azonban nem úgy alakult a pályafutásom, ahogy azt elterveztem. Felmértem magamban, hogy nem lesz belőlem profi játékos. A Noszlopy Gáspár Sportgimnáziumban tanórai keretek között ismerkedtem meg a játékvezetéssel, ekkor keresett meg Öcsi Tamás, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség irodavezetője és kért fel, hogy próbáljam ki magam élesben is. Gyorsan magával ragadott a játékvezetés, ráadásul így nem szakadtam el szeretett sportágamtól sem.

Első hivatalos mérkőzését Bóna Szabolccsal, jelenlegi mentorával vezette Zoltán, majd néhány hónap múlva már Pap Ervin Márkkal kerültek egy párba. Azóta szépen lépegetnek a ranglétrán, az idén a megyei és NB II-es, valamint az utánpótlás bajnokságokban tevékenykedtek. Zoltán a 2021/22-es évadban 101, míg Márk 135 mérkőzésen közreműködött.

Számunkra nemcsak hobbi a játékvezetés, sokkal inkább a hivatásunk. Minden évben kitűztünk magunk elé célokat, így volt ez most is, ám szerencsére ezeket eddig mindannyiszor túl is szárnyaltuk – hangsúlyozta a fiatal spori, aki a civil életben autóértékesítőként dolgozik, míg társa a Testnevelési Egyetemre készül.

A Marosi, Pap páros jelenleg az NB II-es keret tagja, ám a következő idényben szeretnének legalább egy NB I/B-s találkozót vezetni. Egyelőre nem tudják, kapnak-e lehetőséget a szövetségtől, de mindent megtesznek azért, hogy ez így legyen.

Középtávú célunk eljutni az NB I-es szintre és ott meghatározó játékvezetőként tevékenykedni. A végső célunk természetesen a nemzetközi porond, az a vágyunk, hogy olimpián, világbajnokságon, vagy Európa-bajnokságon dirigálhassunk. Tisztában vagyunk vele, hogy ez sok lemondással jár. Úgy véljük, a nemzetközi színtéren való szerepléshez a jó nyelvtudás elengedhetetlen, ezért mindketten aktívan tanulunk angolul. Márk kárpátaljai, így a későbbiekben szeretné az orosz nyelvet jobban megtanulni, míg én anyanyelvi szinten tanultam románul, de az elmúlt években már sokat felejtettem. Ha a románt vissza tudnám hozni, utána szívesen megtanulnék franciául, vagy spanyolul, szerintem könnyen is menne, hiszen nagyon hasonlóak a románhoz. Ezek a távoli céljaink. Persze tudjuk, hogy lépésről, lépésre kell haladni és apró részekből áll majd össze az egész. A 2022/23-as idényre fókuszálunk és reméljük, sikerül az NB I/B-ben is feladatot vállalni – zárta.

0 Shares