A Noszlopy az országos bajnok

Óriási Veszprém megyei fölényt hozott a strandkézilabdázók V-VI. korcsoportos országos diákolimpiai döntője, amely a Noszlopy Gáspár Sportgimnázium kettős sikerével ért véget.

Salgótarjánban rendezték meg az idei tanévben a strandkézilabdázók országos diákolimpiai döntőjét. Nyílt nevezéssel lehetett jelentkezni az eseményre, így fordulhatott elő, hogy a veszprémi Noszlopy iskola két csapattal indult, sőt, ott volt a mezőnyben a Táncsics Mihály Szakközépiskola is.

A sorsolás pikantériája úgy hozta, hogy a Noszlopy mindkét gárdája azonos négyesbe került, a szegedi Piarista gimnáziummal és a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziummal. A Táncsics pedig a váci Boronkay Műszaki Technikummal, a komáromi Kultsár István Szakközépiskolával és a miskolci Herman Ottó Gimnáziummal mérhette össze erejét.

A Táncsics előbb 2-0-ra legyőzte a váci, majd szintén 2-0-ra a miskolci ellenfelét, ezután 2-0-ra nyert a komáromiak ellen is és csoportelsőként jutott tovább.

A másik ágon veszprémi rangadóval kezdődtek meg a csatározások, ahol a Noszlopy „A”, vagyis az idősebb alakulat 2-0-ra megverte a „B” jelű, vagyis a fiatalabb diákokból álló csapatot. Ezután a Noszlopy „A” szintén 2-0-ra hozta a Sárospatak és a Szeged elleni mérkőzését is. A Noszlopy „B” a fiaskó után talpra állt és 2-0-ra megverte a szegedieket és a sárospatakiakat is. Értelemszerűen a Noszlopy „A” nyerte a kvartettet, megelőzve a kistestvért.

A középdöntőben a Táncsics óriási csatát vívott a Sárospatakkal, ám végül szétlövésben alulmaradt 2-1-re, így nem jutott be a legjobb négy közé. A Noszlopy „A” a Komáromot könnyedén fektette két vállra, két nagyon sima szettben, míg a Noszlopy „B” jó meccset vívott a miskolciakkal, és végül 2-0-s győzelmet ünnepelhetett.

A Táncsics az 5-8. helyért folytatta, előbb 2-0-ra verte a Miskolcot, majd szintén 2-0-ra a Szegedet, így övé lett az ötödik hely.

Az elődöntőben mindkét veszprémi magabiztos játékkal verte aktuális riválisát, az idősebbek a váciakat, a fiatalabbak a sárospatakiakat.

Mindkét gárda a Balaton-Felvidéki Kézilabda Akadémia (BFKA)-Veszprém korosztályos csapataira épült – kezdte a felkészítő tanár Horváth Péter. – Tisztában voltunk az erőviszonyokkal, hogy a jóval rutinosabb és idősebb „A” alakulat az esélyesebb, ezért a finálé első szettjében inkább a fiatalokra koncentráltam. Óriási küzdelemben 19-18-ra sikerült meghozni az első szettet a „B” csapattal, azonban ezután már kijött a két gárda közti különbség, és az idősebbek egy rendkívül fölényes 28-18-as játszmával egyenlítettek. Ezután a szétlövés döntött, ahol 5-4-re a főként végzősökből álló „A” csapat diadalmaskodott, és teljesen megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet – összegzett az edző.

Horváth Péter hozzátette, a Noszlopy két csapata valóban a mezőny fölé nőtt. Látszott, hogy a gyerekek jól képzettek, képességben, tudásban és motivációban is egyaránt kiemelkedtek a többi alakulat közül.

A torna végeztével számos különdíj is gazdára talált: a legtechnikásabb játékosnak járó elismerést a Noszlopy „A” csapatából Almásy Richárd érdemelte ki. Csapattársa, Kósa Barnabás a legjobb kapusnak járó díjat kapta. Természetesen a legjobb edzőnek járó oklevelet Horváth Péter kapta.

A lányoknál is nevezett a Noszlopy iskola, Straub I. Eszter tanítványai a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziummal, a fővárosi Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskola és Gimnáziummal, és a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziummal találkozott. Jól kezdett a Veszprém, a Gyulát verte 2-0-ra, majd ugyanilyen arányban kikapott a szegediektől, és a fővárosiaktól. A keresztjátékban 2-0-ra alulmaradt a későbbi ezüstérmes Dunaújváros ellen. Ezek után a 7-8. helyért játszhatott, ahol a gyulai Erkelt ismét 2-0-ra verte.

Ezet követően rendezték meg a III-IV. korcsoportos oirszágos döntőt is, ahol természetesen újfent szurkolhattunk Veszprém megyei alakulatért. A veszprémi Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola gárdáját Benke Péter irányította.

A torna előtt nem sok időnk volt készülni, mindössze három edzésen tudtunk gyakorolni. Ebből ráadásul kétszer teremben edzettünk, mindössze egy alkalommal próbáltuk ki magunkat Alsóörsön, rendes strand körülmények között. A lányok viszont rendkívül gyorsan alkalmazkodtak, ügyesen elsajátították a sportágra jellemző mozdulatokat – mesélte Benke Péter, felkészítő edző.

A veszprémiek a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Technikummal, a kazincbarcikai Pollak Mihály Általános Iskolával, valamint a gárdonyi Gárdonyi Géza Általános Iskola legjobbjaival kezdtek a csoportkörben. A Padányi előbb 2-0-ra verte a Gárdonyt, majd szintén 2-0-ra a kazincbarcikaiakat. Ezt követően 2-1-re kikapott az Újvárostól. A keresztjátékban is meggyőzően teljesítettek a bakonyiak, a Tiszalök bánta ezt (2-0). Jöhetett az elődöntő, ahol a Salgótarjánt óriási csatában múlták felül a veszprémiek 2-1-re. A döntőben aztán a sokkal rutinosabb Dunaújváros szerzett előnyt, de a Padányi egyenlített, a szétlövésben pedig 5-3-ra nyert az ellenfél, így a veszprémieké lett az ezüstérem.

A különdíjak közül a gólkirálynői cím került Veszprémbe: ezt Gyopáros Noémi érdemelte ki. 

0 Shares