Régi ismerősök egymás ellen

Horváth Péter és Marton Balázs vezette a lengyel Wisla Plock és a portugál Benfica elődöntőt az Európa-liga lisszaboni négyes döntőjében. A meccs külön pikantériája, hogy a párharcban két olyan szakvezető ült a kispadon, akik szintén veszprémi kötődésűek.

A Wisla Plock vezetőedzője Xavi Sabate, aki évekig irányította a Telekom Veszprémet, s 2016-ban egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig jutott a gárdával, ahol kilencgólos előnyről vesztett a Kielce ellen.

A másik oldalon Chema Rodriguez foglalt helyet, aki az említett BL-döntőben a bakonyi alakulat tagja volt, sőt, éveket játszott Veszprémben, jelenleg a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

És ha mindez nem lenne elég, mindkét csapatban akadtak szép számmal olyanok, akik a királynék városához kötődnek. Így például a veszprémi nevelésű Szita Zoltán, vagy a védekező specialista Mirsad Terzic a Plockban, vagy a tavaly még itt kézilabdázó brazil beálló, Rogerio Moraes a Benficában.

Másfél héttel ezelőtt jelezte az EHF, hogy számítana ránk ezen a hétvégén. Sok hirtelen lemondással járt, hogy el tudjuk vállalni a feladatot – derült ki Horváth Péter beszámolójából. – Mindketten fontos családi eseményre készültünk, ezen kívül Balázs szakmai továbbképzésen vett volna részt, jómagam pedig a Noszlopy gimnázium focicsapatával készültem az országos döntőre. Azonban mindketten úgy gondoltuk, szeretnénk tisztességgel végigcsinálni ezt a hátralévő bő három évet, így nem volt kérdés, hogy elutaztunk a négyes döntőre.

Aztán kiderült, meglehetősen kalandos úton jutott el a veszprémi duó Portugáliába, mert törölték a járatukat, az EHF pedig fél órán belül foglalt egy másikat, azonban ahhoz, hogy az új gépet elérjék, tíz percük maradt a csomagolásra és búcsúzkodásra. Végül sikerrel vették az akadályt, időben Lisszabonba értek.

Az elődöntőben régi ismerősökként, barátként köszöntötte egymást a veszprémi játékvezető páros, Sabate és Chema. Horváth Péter szerint az, hogy mindenki ismerte a másikat kifejezetten jót tett a mérkőzésnek, előítélet nélkül vághattak neki a találkozónak.

Az összecsapásról a veszprémi sípmester elmondta, a Benfica kimondottan nehéz stílust képviselt, a játékosai sokszor színészkedéssel próbáltak kicsikarni egy-egy ítéletet. A veszprémi játékvezetők azonban kellő odafigyeléssel és szigorral tartották magukat az EHF által elvárt normákhoz. Ennél fogva a második félidőben már inkább a játék dominált, nem pedig a teátrális külsőségek. A találkozót végül a Benfica nyerte 26-19-re.

A másik ágon a címvédő Magdeburg jutott a döntőbe, amely a horvát Nexét győzte le 34-29-re.

Másnap a bronzmeccsen Xavi Sabate tanítványai szoros első félidőt követően (14-13) végül 27-22-re nyertek. A finálé rendkívüli izgalmakat hozott, a rendes játékidő 32-32-es döntetlennel ért véget, majd kétszeri hosszabbítás után a Chema Rodriguez csapata 40-39-re diadalmaskodott és szerezte meg a kupagyőzelmet.

Horváth Péter és Marton Balázs pályafutásuk újabb fontos mérföldkövéhez érkeztek el, azonban nem elégszenek meg ennyivel, a nemzetközi porondon hátralévő években még több hasonló, nívós feladatot szeretnének megoldani.

0 Shares