Levizsgáztak a játékvezetők

Továbbképzést tartottak az élvonalbeli kézilabda játékvezetőknek Kecskeméten, ahol Veszprém megye szép számú küldöttséggel vett részt.

A Bács-Kiskun megyei településen közel hatvan páros, vagyis több mint 100 sípmester találkozott a továbbképzésen, ahol a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatáson vettek részt, majd vizsgát tettek az ott tanultakból. A Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség hat játékvezető-párost delegált az eseményre. Akadt, aki pályafutása során első ízben vehetett részt az NB I-es és NB I/B-s továbbképzésen, például a Marosi Zoltán, Pap Márk duója, míg a rutinos nemzetközi páros, Horváth Péter és Marton Balázs már húsznál is többször adott számot tudásából.

Az előadásokon a sporik többek között megismerkedhettek az új szabályokkal is, amelyek közül a legnagyobb vitát a középkezdés elvégzésére vonatkozó előírás váltotta ki. Az új rendelkezés szerint ugyanis a gólt kapó csapat játékosának elegendő a négy méter átmérőjű középkörből elvégezni a kezdődobást, nem kötelező ráállni a középvonalra.

Új szabály az is, hogy ha a kapust fejbe lövik, akkor két perc jár a támadónak, eddig a játékvezetők eltekinthettek a büntetéstől.

Az elméleti anyag elsajátítása után vizsgát tettek a sípmesterek, aztán egy videós teszten kellett megfelelniük. A fizikai állóképességet Cooper és ingafutással ellenőrizték.

A Veszprém megyei játékvezetők közül mind a hat páros sikeresen levizsgázott és megkapta a minősítést a 2022/23-as évadra. Fontos megjegyeznünk, hogy Veszprém megye évtizedek óta élen jár a játékvezetők utánpótlás nevelésében, és az idén sem szakadt meg ez a remek tendencia.

Ráadásul a résztvevők azt is megtudhatták, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nyitott arra a kezdeményezésre, hogy a játékvezetők félprofi, profi státuszba kerüljenek, ám ennek technikai részletei még kidolgozás alatt állnak.

Valamennyi sikeresen vizsgázó sporinak gratulálunk!

0 Shares